Linkovi

Nesnosne vreline masovno zahvatile Evropu - 2003-08-14


Francuski zvaničnici su objavili plan o vanrednom stanju, kako bi pomogli na hiljade žrtva nesnosnih vrelina koje su masovno zahvatile Evropu. Zvaničnici u parizu su kazali kako tvz Bijeli Plan stupa na snagu odmah, a pokriva obezbjedjivanje dodatne opreme bolnicama i pomoć ljekarima. Takve mjere, saopćava vlada Francuske, poduzimaju se u situacijama tipičnih epidemija i velikih oprirodnih nepogoda.

Danas je francuski ministar zdravlaj saopćio da je prema nezvaničnim podacima i do , mogućno je, tri hiljade ljudi umro usljed nezapamćenih vrelina. U Švicarskoj vatrogasci koriste sva raspoloživa sredstva kako bi se nosili s vatrama koje su izbile na jugo-zapadu zemlje.

U Portugalu, kako najavljujući stručnjaci, nešto hladnije temperature i mogućnost konačne kiše , bi mogli pomoći u gašenju nezapamćenih požara koji haraju tom zemljom.Do sada je 16 osoba , medju njima dva vatrogasca, poginulo u portugalskim poažrima, najvećim u više od 20 posljednjih godina. .. Na otoku Hvaru, u Hrvatskoj, gdje je već danima najteža situacija s požarima koji divljaju jadranskom obalom, danas , kako kažu vatrogasci, je konačno dio vatre stavljen pod kontrolu.

Više od čak 400 zasebnih požara gori Hrvatskom u posljednjih nekoliko nedjelja; nakon što su hrvatski vatrogasci uspjeli ipak u posljendjih par dana staviti vatru pod kontrolu, sada pomažu i vatrogascima Crne Gore, koju su takodjer zahvatili požari.

XS
SM
MD
LG