Linkovi

Američki vojnici na tlu Liberije - 2003-08-14


Zapadno afrički mirovni vojnici su danas službeno preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Liberije, Monrovijom, nakon što su u tu zemlju pristigle dodatne američke snage. U kratkoj ceremoniji, liberijski pobunjenici su predali luku, povlačeći se tako s područja koje su držali preko dva mjeseca. Oko dvjesto američkih marinaca stiglo je jutros u Monroviju, čime se otvorio nešto sigurniji put za uspostavu mira u Liberiji

Američki marinci, helikopteri i zaglušujući mlazni avioni, stigli su kao pomoć zapadno-afričkim mirovnjacima - oko 200 marinaca je trenutno u Monroviji, ali se u vodama Liberije nalazi na nosačima aviona oko dvije hiljade i tristo američkih vojnika.

Sam grad je nakon dolaska marinaca, bio preplavljen Liberijcima koji su pohitali na ulice, izražavajući veliku radost - kada su mirovne trupe ušle u samu luku, iz pobunjeničih oružja se i zapucalo, ali u znak slavlja - luka je naime od ključne važnosti za pomoć stotinama hiljada prognanih i izbjeglica od donedavnih žestokih borbi, u kojima je živote izgubilo najmanje dvije hiljade osoba.

Sama luka je predata u ruke mirovnjacima na ceremoniji kojoj je prisustvovao i američki ambasador u Liberiji John Blaney, kao i čelnik zapadno afričkih mirovnih snaga general Festus Okonkwo.

Predstavnik pobunjeničkog pokreta Liberijci ujedinjeni za demokraciju i Pomirenje je kazao: Nemamo razloga dovoditi u pitanje kredibilitet Amerikanaca, kao ni mirovnih trupa, zato luku predajemo kako smo se i dogovorili.

Novi liberijski predsjednik Moses Blah danas je na sastanku u Ghani s liderima brojnih pobunjeničkih frakcija, u nastojanju da se smire sukobi koji područje Zapadne Afrike potresaju gotovo 14 godina, u kojima je ubijeno najmanje 250 hiljada ljudi.

Kada je konvoj zapadno afričkih trupa krenuo kroz grad, praćen američkim marincima, narod na ulicama je vrištao od radosti uzvikujući US - Amerika, a kulminaciju radosti je izazvao američki borbeni avion koji je preletio iznad grada.

Liberijci bi jako voljeli da na terenu bude mnogo veća američka prisutnost, medjutim, Washington za sada ne pokazuje volju da se brojnije uključi u još jedan potencijalno veliki afrički problem.

XS
SM
MD
LG