Linkovi

Irak: Američke snage pucale u masu razljućenih prosvjednika - 2003-08-14


Američke snage pucale su kasno sinoć u predgradju Bagdada u masu od nekoliko hiljada razljućenih prosvjednika koji su vojnike gadjali kamenjem i na njih pucali, te ispalili i jednu tromblonsku granatu.

Vojni glasnogovornik je saopćio da su američki vojnici uzvratili vatru u Sadr City-u, dijelu Bagdada pretežno naseljenim šiitskim muslimanima, u protestu lokalnog stanovništva zbog uklanjanja islamske zastave sa komunikacijskog tornja.

U medjuvremenu, američki zapovjednik u Bagdadu, potpukovnik Christopher Hoffman, uputio je bagdadskim šiitskim muslimanima pismo izvinjenja zbog sukoga američkih vojnika i lokalnog stanovništva . Ovdje u New Yorku je Vijeće Sigurnosti UN-a usvojilo američki prijedlog rezolucije, kojom se pozdravlja i u potpunosti podržava stvaranje novog iračkog upravnog vijeća, kao i pomoć Un-a u misiji u Iraku. rezolucija je izglasana bez glasova protiv, a samo je Sirija bila uzdržana.

U medjuvremenu zvaničnici britanskog ministarstva obrane tvrde da su svojedobno upozorili stručnjaka za pitanje bio-kemijskog oružja, Davida Kellyja, na opasnosti od razgovora s medijima. David Kelly je, da podsjetimo, izvršio samoubojstvo, nakon što je BBC kazao kako je upravo on bio izvor za prilog o tome kako je vlada u Londonu izmišljala priče o iračkom zabranjenom oružju kako bi opravdala rat protiv Iraka. Danas je panel koji se bavi istragom samoubojstva doktora kellya takodjer preslušao audio traku s izjavama doktora kellyja datim reporteru BBC-ja, u kojem David Kelly kaže kako zadržava izvjesne sumnje u terminologiju koju koristi vlada Tonyja Blaira da bi opisala prijetnju svijetu od Saddamovog zabranjenog oružja.

XS
SM
MD
LG