Linkovi

D.Čavić odbacuje tvrdnje S. Tihića - 2003-08-13


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić odbacio je danas tvrdnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića o tome da je Republika Srpska nastala agresijom i da je utemeljena na genocidu, okvalifikovavši ovakve izjave veoma opasnim. Politika koju zagovara Sulejman Tihić je utemeljena na vrijednostima neke kvazibosanske nacije i on osam godina nakon rata želi ostvariti ciljeve Stranke demokratske akcije zbog kojih je rat i počeo.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpke, Dragan Čavić reagujući na jučerašnje tvrdnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovinen Sulejmana Tihića da je Republika Srpska nastala agresijom te da je utemeljena na genocidu.

»Kada otvara pitaje genocida-da li je 6.000 nestalih Srba koji se danas vode na evidencijama nestalih na prostoru Federacije genocid ili slučaj.«

Gospodin Čavić je obacujući tvrdnje o genocidu i agresiji istakao da je u proteklom ratu u Federaciji postojalo 542 logora za Srbe, da je poginulo 22 hiljade srpskih boraca te da na području Federaciji danas živi svega 4,4 odsto Srba.

»Kvalifikacije na ovaj način, sukobljavajući činjenice koje su direktno posljedica rata u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne doprinose budućnosti Bosne i Hercegovine u ovom trenutku. Činjenica da je, dakle, ratnih zločina bilo na svim stranama, nad svim nacionalnostima, odnosno nad svim ljudima u Bosni i Hercegovini. Tu stvar treba odvojiti od dnevne politike. To je predmet kojim treba da se bavi sudstvo i baviće se još dugo sudstvo koje će se i ovdje u Bosni i Hercgovini ali i u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu baviti ratnim zločinima i ratnim zločincima.«

Predsjednik Republike Srpske je takođe demantovao da posjeduje bilo kakve informacije o masovnim grobnicama ustvrdivši da iza svega stoji politika.

»Ja nemam takve podatke, i stvarno to je prešlo svaku mjeru. To euforično, iskazivanje političkog stava gospodina Tihića i njegovih kolega iz Stranke demokratske akcije je prevršilo svaku mjeru i ne vidim, uopšte, čemu to vodi. Očigledno da se nije ugasio rat u glavi, uglavnom, lidera Stranke demokratske akcije.«

Dragan Čavić je danas postavio pitanje kome nakon ovakvih izjava Sulejman Tihić i Stranka demokratske akcije mogu biti sagovornici.

XS
SM
MD
LG