Linkovi

Može li BMW Serija 5 biti bolji? - 2003-08-13


Mali broj proizvodjača auta može uzbuditi publiku kao što to može uraditi BMW. Entusiasti su malo zabrinuti jer ne vide kako se BMW Serija 5, auto koje je na listi 10 najboljih šest godina za redom, može unaprjediti.

Poslje dva dana teškog testiranja na Italijanskom otoku Sardinia, vozači magazina Car and Driver su ubjedjeni da je ovaj BMW unapredjen. Novi BMW je širi nego što je bio stari model, i unutrašnjost auta je proširena.

Prenosni sistem koji je bio komplikovan na Seriji 7 je simplificiran za ovaj model. Klima uredjaj sada mjeri ne samo temperaturu nego i vlažnost zraka.

Kako bi uštedjeli na težini BMW koristi aluminijum da napravi većinu auta. Tžina prednjeg kraja je spala oko 30 kg, dok je totalna težina ispala samo malo manja nego što je bio stari model. Raspored težine izmedju zadnjih i prednjih točkova je 50/50.

Car and Driver je testirao BMW 530i koji ima 3.0L I6 mašinu sa 225 KS, i dolazi u Ameriku ovoga oktobra. Jedan mjesec kasnije će doći 525i sa 2.5L I6 motorom koji ima 184 KS, i 545i sa 4.5L V8 mašinom koja ima 325 KS. Jednu godinu kasnije se očekuje M5, koji će imati V10 mašinu.

Svi modeli se mogu kupiti sa tri različita mjenjača, iako sva tri imaju šest brzina. Serija 5 se može dobiti sa normalnim mjenjačem, sekvencijalnim automatskim mjenjačem, ili sa standardnim automatskim mjenjačem. BMW je rekao da će cjena ovoga modela biti samo malo veća nego što je sada.

XS
SM
MD
LG