Linkovi

Sigurnost komercijalnog avio-saobraćaja - 2003-08-13


Izraelska kompanija Rafael razvila je sistem odbrane koji je u stanju da na vrijeme otkrije i od napadnutog aviona skrene ustranu raketu ispaljenu sa zemlje. Ova je sprava razvijena prije deset godina, ali je pitanje njene upotrebe postalo mnogo aktuelnije otkada je otkrivena stvarna zavjera i izvršeno hapšenje trojice ljudi koji su pokušali da iz Rusije u Sjedinjene Države prokrijumčare raketu i prodaju je teroristima.

Al-Qaida i Taliban, kad su još bili samo mujahedini koji su se borili protiv Rusa u Afghanistanu - dobili su od Amerikanaca više od 9 stotina takvih raketa tipa stinger, što je američka varijanta ruske rakete, koja se pojavila juče u Sjedinjenim Državama. Mujahedini su u Afghanistanu razvili ogromno iskustvo u rukovanju tim oružjem, oborivši više od 250 ruskih letjelica, aviona i helikoptera. Nakon rata oni su zadržali više od 200 raketa, uprkos američkim nastojanjima da ih vrate...u američke magacine, kaže Martin Navias, saradnik Centra za Odbranu pri Britanskom Kraljevskom Koledžu .

Bez sistema za otkrivanje i uništavanje ugradjenog u avion - komercijalne kompanije jednostavno ne mogu da se odbrane od ovakvih teorističkih napada.

Sistem kompanije Rafael je sistem ranog upozoravanja koji reagira na opasnost na udaljenosti od oko 5 kilometara, ali ovi ručni lanseri raketa predstavljaju veliku prijetnju jer se iz njih može pucati na avione iz bliza, pri uzlijetanju i slijetanju, kao pri nedavnom incidentu u Mombasi.

Taj sistem je vojni, taktički sistem, stvoren za blisku odbranu trupa od niskoletećih neprijateljskih letjelica. U rukama terorista svaki komercijalni avion, helikopter, ali i predsjednički avion Air Force One, jednostavna su meta za ove rakete, sve dok su na manjoj udalenosti od zemlje. Medjutim, Air Force One ima sopstveni sistem zaštite, a komercijalni avioni još nemaju...objašnjava Charles Shoebridge, britanski ekspert za terorizam.

Incident u Mombasi gdje je izraelski putnički avion zamalo promašen ovom raketom, a zatim i ovaj slučaj koji pokazuje kakao je ustvari jednostavno prokrijumčariti takvo oružje - navelo je mnoge, uključujući i njujorškog senatora Charlesa Schumera da od Ministarstva za unutrašnju sigurnost zatraži da ubrza svoje planove za razvoj američkog prototipa za odbranu komercijalnih aviona od raketa.

XS
SM
MD
LG