Linkovi

Vojnici iz BiH u Iraku? - 2003-08-13


Zamjenik načelnika Štaba Zajedničke komandeVFBiH general major Ramiz Dreković,na danas održanoj press konferenciji, govoreći o mogućem slanju vojnika iz BiH u Irak, kazao je da je upoznat s tim da će Predsjedništvo BiH raspravljati o tom pitanju.

BiH je okrenuta prema mirovnim operacijama i Dreković očekuje da će se nastaviti slanje vojnika u mirovne misije, ali nije mogao reći da li će se to dogoditi i u slučaju Iraka.

Iz Predsjedništva saznajemo da postoji politička volja za ovu vrstu misije, iz više razloga, s obzirom da BiH ima iskustva sa mirovnim operacijama na njenoj teritoriji, cijeneći uz to ulogu Amerike, u zaustavljanju rata u BiH.

Važan je i ekonomski momenat, jer bi ovo mogao biti prvi korak ka vraćanju BiH na Iračko tržište u oblasti obnove ove zemlje.

U ovom momentu, kako je u izjavi za Glas Amerike rekao g. Enes Bećirbašić, Stalni Vojni komitet, ima zadatak da izradi prijedlog učešća vojnika iz BiH u mirovnoj operaciji u Iraku, na osnovu kojeg bi Predsjedništvo moglo donijeti odluku o ovom činu.

G. Bećirbašić kaže u BiH postoji grupa educiranih vojnika i starješina za takvu vrstu misije. Ne treba se smetnuti s uma ni sigurnosna situacija u području misije što bi u ovom momentu podrazumijevalo slanje sigurnosne jedinice. Ovo opet zahtijeva dodatni angažman,u opremi i obuci ove jedinice, a mora se analizirati i finansijski aspekt, i to onaj njegov dio u kojem bi učestvovala BiH! U svakom slučaju, intenzivna komunikacija sa odgovornim ljudima iz SAD traje i postoje realne mogućnosti za skoru realizaciju ove ideje.

Ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu pozdravlja interes BiH za učešće u mirovnoj misij u Iraku.

-Ovakvo iskustvo bi unaprijedilo spremnost BiH da uđe u NATO-ov program Partnerstvo za mir i predstavljalo bi značajan korak u nastojanjima BiH da daje svoj doprinos procesima stabilnosti, kažu u Ambasadi.

XS
SM
MD
LG