Linkovi

Sve zemlje svijeta pozvane na Olimpijske igre u Ateni - 2003-08-13


Sportaši iz rekordnih 201 države pozvani su da učestvuju na Olimpjiskim igaram u Ateni, sljedeće godine. Medju njima su Afganistan, Irak i Istočni Timor, kao i maleni otok u južnom Pacifiku - Kiribati. To je prvi put u istoriji da je na jedne Olimpijske igre pozvano više od 200 zemalja.

Pozivi zemljama potencijalnim učesnicama su upućeni danas, kada je počelo jednogodišnje odbrojavanje do početka igara.

Na ceremoniji u sjedištu u Lausanne-i, u Švicarskoj predsjendik Medjunarodnog olimpijskog komiteta, Jacques Rogge je rekao da će sve zemlje svijeta biti predstavljene i da je to bio vrlo simboličan dan.

Olimpijski komiteti pozvanih zemalja trebaju do 13 decembra da potvrde svoje učešće. Gospodin Rogge je izjavio da će zaštita 11 hiljada sportaša i oko 130 hiljada gledatelja svakog dana, biti najveći prioritet.

Organizatori Olimpijade u Ateni su na mjere sigurnosti utrošili najmanje 600 miliona dolara, što je više nego je u iste svrhe potrošeno na bilo kojoj dosadašnjoj Olimpijadi.

Organizatori, na primjer, planiraju na ulice izvesti više od 45 hiljada policajaca i vojnika, što je tri puta više nego na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000-te godine.

XS
SM
MD
LG