Linkovi

Turski ministar u posjeti Mostaru - 2003-08-12


Činjenica da je Stari most izgrađen u vrijeme Osmanske imperije nije bila presudna u odlučivanju da Turska pomogne projekat obnove, nego činjenica da ovaj most spaja ljude i kulture.

To je danas u Mostaru izjavio ministar javnih radova i građevinarstva u Vladi Turske, Zekija Ergezen, koji je sa bh. ministrom za ljudska prava, Mirsadom Kebom razgovarao i o novim zajedničkim projektima dvaju zemalja.

Posjetu Mostaru i BiH, turski ministar za javne radove i građevnarstvo, Zekija Ergezen počeo je na gradilištu Starog mosta, gdje radove na izgradnji luka Mosta izvodi turska firma «Er-bu». Turska je bila jedna od prvih zemalja donatora, koja je za obnovu Starog mosta donirala milion dolara, od ukupnih 15 koliko se procjenjuje da vrijedi cijeli projekat. Govori ministar javnih radova i građevinarstva Turske, Zekija Ergezen:

«Činjenica da je ovaj most bio izgrađen u vrijeme Osmanske imperije nije bila presudna u odlučivanju da se finansijski potpomogne projekat obnove, već činjenica da ovaj most spaja ljude i kulture.»

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, Mirsad Kebo, koji je danas u Mostaru bio domaćin svom turskom kolegi, rekao je kako se razgovori odnose i na moguće nove zajedničke projekte dvaju zemalja.

Turski ministar danas je na gradilištu Starog mosta detaljno informisan o toku njegove obnove, te posebno o postavljanju posljednjih kamenih blokova u luk mosta, koji bi trebalo da bude završen do 1. septembra.

XS
SM
MD
LG