Linkovi

Novi napadi u Iraku, američki vojnik ubijen - 2003-08-12


Predstavnici vojnih snaga Sjedinjenih Država u Iraku su saopćili da je jedan američki vojnik ubijen, dok su druga dvojica ranjeni u eksploziji bombi na cesti, zapadno od Bagdada.

Napad se dogodio danas kada je konvoj prošao grad Ramadu. Drugi detalji nisu odmah saopćeni. Posljednja pogibija se desila nakon što su američke snage završavale operaciju Bršljanov bljesak, seriju racija u cilju zarobljavanja lojalista bivšeg režima kako bi se zaustavili napadi na koalicijske snage u Iraku.

Dvojica osumnjičenih su pritvorenii i oduzeto je oružje u raciji izvršenoj u blizini rodnog grada Saddama Husseina. Kasnije je saopšteno da su njih dvojica bili medju 14 uhapšenih u raciji u Tikritu, te da je jedan od njih bivši general Republikanske Garde, a drugi tjelohranitelj Saddama Husseina.

U medjuvremenu, Patriotski Unija Kurdistana, iračka grupa Kurda, je izvjestila da su njeni borci, duž iračke granice sa Iranom, pritvorili preko 50 ljudi osumnjičenih da pripadaju terorističkoj grupi Ansar al-Islam, koju Sjedinjene Države povezuju sa al-Qaidom. Ansar al-Islam je pod sumnjom da stoji iza bombaškog napada na jordansku ambasadu u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG