Linkovi

Sulejman Tihić optužio lidere Republike Srpske za zločin protiv Bošnjaka - 2003-08-12


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sulejman Tihić, optužio je danas vlasti Republike Srpske da stoje iza zločina i ubistva Bošnjaka sahranjenih u masovnoj grobnici na lokalitetu Crni Vrh kod Zvornika.

Zapanjen sam razmjerama zločina u kojem su, očito, organizovano i sistematski učestvovale desetine pa i stotine ljudi. Nema sumnje da iza svega stoje vlasti Republike Srpske. Izjavio je ovo danas, član Predsjedništva Bosne i HercegovineSulejman Tihić, prilikom obilaska lokaliteta Crni Vrh kod Zvornika gdje je krajem jula počelo iskopavanje jedne od većih masovnih grobnica.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, gospodin Tihić je istakao da svi oni koji se zalažu za ovakvu Republiku Srpsku moraju prihvatiti i činjenicu da je ona nastala agresijom na Bosnu i Hercegovinu te da je utemeljena na genocidu i etničkom čišćenju.

On je, ujedno, pozvao sadašnje i bivše funkcionere Republike Srpske,Dragana Čavića, Dragana Mikerevića, Dragana Kalinića, Milorada Dodika, Mladena Ivanića i druge da pokažu lokacije ostalih masovnih grobnica.

Tihić je saopštio da samo na području Zvornika postoji oko 35 masovnih grobnica u kojima je zakopano oko 6.000 ljudi. On je pozvao i predstavnike međunarodne zajednice da izvrše pritisak na vlasti Republike Srpske, kako bi, konačno, bile otkrivene lokacije ostalih masovnih grobnica u ovom entitetu a odgovorni za zločin bili procesuirani.

Sulejman Tihić je izrazio i zahvalnost te dao podršku radu Komisije za traženje nestalih lica Federacije B i H poručivši da će neki problemi sa kojima se suočava ova komisija biti otklonjeni kada sa radom počne Institut Bosne i Hercegovine za nestala lica.

Lokalitet Crnog Vrha kod Zvornika, danas su posjetili i pojedini zvaničnici Federacije i tuzlanskog kantona te muftija tuzlanski Husein efendija Kavazović.

XS
SM
MD
LG