Linkovi

Ambasadori BiH se ne vraćaju jer nema ko da ih zamjeni - 2003-08-12


Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjaluci da bi u ovoj godini 13 ambasadora trebalo da se vrati u zemlju ali da se to neće desiti pošto u državnom Predsjedništvu nema dogovora o njihovim zamjenama. Ivanić je, takođe, korisnim ocijenio sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o neizručivanju američkih građana Medjunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Bosna i Hercgovina neće otvarati nove ambasade u svijetu jer za to nema finansijskih mogućnosti ali u isto vrijeme, osim reduciranja broja osoblja, neće ni zatvarati pojedine ambasade. Jedino će konzulati u Štutgrtu i Bonu biti spojeni u jedan, u Frankfurtu.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić precizirajući da bi se do kraja godine 13 bosanskohercegovačkih ambasadora trebalo vratiti u zemlju ali da se to neće desiti pošto u državnom Predsjedištvu nije postignut dogovor o njihovim zamjenama.

»Bosna i Hercegovina trpi zato što danas nema ambasadora u Izraelu, nema ambasadora u Švajcarskoj suviše dugo a razlog je što su raniji razriješeni a novi nisu imenovani jer Predsjedništvo ne može da se dogovori o nacionalnoj srukturi.«

Gospodin Ivanić je danas potvrdio da se u posljednje vrijeme vrše dodatni pritisci na pojedine institucije kako bi se poboljšala saradnja sa haškim tribunalom.

»Na tome se insistira i mislim da je to jedan od zadnjih velikih problema sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, posebno Republika Srpska jer su mnogi drugi već eliminisani kao prigovori.«

Mladen Ivanić je danas još jednom, pozdravio potpisivanje sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o neizručivanju američkih građana Medjunarodnom krivičnom sudu u Hagu istakavši da je to korisno za Bosnu i Hercegovinu jer su njeni evropski partneri shvatili situaciju u kojoj se nalazi te je na taj način, kako je rekao, njena pozicija ojačala.

»I ja mislim da mi možemo očekivati snažnije prisustvo Sjedinjenih Američkih Država, ovdje, u ekonomskom dijelu što se na neki način već i osjeća. Nedavno je potpisan sporazum o dodatnih 7,1 milion dolara samo za jedan projekat. To je projekat obnove infrastrukture u mjestima gdje su manjinski povratci a biće još takvih inicijativa.«

Ministar inostranih poslova i lider PDP-a,Mladen Ivanić založio se danas za ubrzanu reformu odbrane u kojoj će Republika Srpska zadržati svoju vojsku, Generalštab i ministarstvo odbrane, podržavši, ujedno,i predstojeću reformu porskog sistema.

XS
SM
MD
LG