Linkovi

Na licitaciji tenkovi Vojske Republike Srpske - 2003-08-11


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić saopštio je danas u Banjaluci da je ovaj entitet raspisao oglas za prodaju viška naoržanja Vojske Republike Srpske u kome se nalazi i 105 tenkova. Prodaja viška naoružanja Vojske Republike Srpske je rezultat Sub-regionalnog sporazuma o kontroli naoružanja kojim neće biti narušeni vojni pariteti u regionu. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, potvrdivši da je Ministartvo odbrane ovog entiteta raspisalo oglas za prodaju viška naoružanja.

»Ispostavilo se, a to je i odranije poznato, i SFOR-u i strukturama vojske da imamo viškove tenkova, artiljerijskog oruđa, municije i raznih drugih materijalno-tehničkih sredstava, uključujući i brojna materijalno-tehnička sredstva koja u magacinima postoje još od, recimo, Drugog svjetskog rata. On je jednostavno rezultat sub-regionalnog sporazuma o kontroli naoružanja u kome su sve strane u regionu dužne da svoje viškove prodaju ili unište.«

Čavić je saopštio da se ove aktivnosti odvijaju uz saglasnost SFOR-a te da je interes Republike Srpske da se što više naoružanja proda.

»Alternativa je ako ne prodamo da moramo uništavati. Od prodaje možemo da ostvarimo odgovarajuća sredstva,koja,smatram i tražim od Vlade,da budu upotrebljena,isključivo,za poboljšanje materijalno-tehničkog i socijalnog statusa vojske i njenih pripadnika.« Inače, na prodaju su 101 tenk 55 i 4 tenka M-84, nekoliko samohotki, više desetina topova različitih kalibara te deset višecjevnih bacača raketa. Na licitaciji će biti i dvadesetak raketa zemlja vazduh, 54.000 rasprskavajućih mina, te više desetina hiljada komada pješadijskog naoružanja i municije.

Dragan Čavić je danas saopštio da će Vojska Republike Srpske u narednom periodu uz smanjenje naoružanja smanjiti i broj lokacija za čuvanje naoružanja a u postojećim povećati bezbjednosne standarde za skladištenje naoružanja i municije kako više ne bi dolazilo do incidenata i tragičnih događaja.

XS
SM
MD
LG