Linkovi

Velika suša i u BiH - 2003-08-11


Vlada Republike Srpske proglasila je stanje nacionalne katastrofe u tom dijelu BiH, izvještava američka TV mreža ABC, nakon što su toplotni val i velika suša uništili polja pod ječmom i kukuruzom odnoseći gotovo polovinu ovogodišnje žetve. Isto tako stradala su i polja suncokreta i duvanski nasadi.

Ministar poljoprivrede RS, Milan Ninčić kaže da praktično nakon zime nije bilo ni jednog kišnog dana i zemlja je tako suva da je sva ljetina uništena. Najteže pogodjena su područja u sjeveroistočnoj Bosni, prema granici sa Hrvatskom. Šteta je ogromna, kaže ministar Ninčić, dodajući da se skromnije procjene kreću oko 200 miliona konvertibilnih maraka.

Poljoprivrednici znaju da iza ove nevolje stoji još veća. Savo Rankić je poljoprivrednik i agronom po specijalnosti...

Suša je svuda ove godine. I to će se veoma brzo odraziti na stanovništvo, nestašicom hrane.

Ovaj pedesetogodišnjak dodaje da ovakvu sušu nije vidio već dugo godina. Kiše nije bilo gotovo 5 mjeseci, a temperature preko 35 stepeni Celzijusa opustošile su polja oko rijeke Save.

Nakon rata, Bosna i Hercegovina uvozi i do 60 procenata potrebne hrane, ali bi ovogodišnja suša to mogla povećati i na 80 posto, što je dodatni teret za krhku bosanskohercegovačku privredu.

XS
SM
MD
LG