Linkovi

Sjećanje na glumca i plesača Gregory Hinesa - 2003-08-11


George Hines je pričao kako ga je ka stepovanju, inače veoma popularnoj američkoj vrsti igranja, usmjerila majka koja je želje da svoju djecu izbavi iz siromaštva njujorškog crnačkog geto-a. Sa pet godina, on je već aktivno nastupao, a kao šestogodišnjak, zajedno sa bratom, već je bio zvijezda čuvenog pozorišta Apollo i nastupao tamo pune dvije sedmice, što mnogim drugima, kasnije i slavnijim od njega, nikada nije pošlo za rukom. Ipak je talenat najvažniji, rekao je Hines u jednom intervjuu:

- Talenat je najvažniji, to sam shvatao kako sam rastao. Prilika da se iskaže taj talenat je takodje veoma važna. To su važne stvari, dok su slava i novac i druge ugodne stvari - lijepe, ali nisu presudne. Šansa da se radi, da se nešto dobro napravi i da se iskaže kao umjetnik - to su stvarne vrijednosti, rekao je Hines.

Osim mjuzikhola i revijskih programa, George Hines je mnogo radio i na filmu, i to ne samo kao step- plesač nego i kao karakterni glumac, i komičar...Osim sjajne uloge u filmu Bijes u Harlemu, odlučne uloge ostvario je u filmovima Cotton Club -, Francisa Forda Coppole, Bijele Noći sa Mikhaelom Barisnikovim i brojnim drugim filmovima i tv-programima. Ipak, ostaće upamćen po briljantnom i virtuoznom stepovanju i nadimku: crni Fred Astaire.

XS
SM
MD
LG