Linkovi

Plemenita majka palestinka i njen mrtvi sin spasili druge - 2003-08-08


I dok je sa jedne strane dosta onih koji nastoje da uzmu život nevinih, sa druge strane mnogo je teže pokazati plemenitost, kakvu je pokazala palestinska majka, uprkos neopisivom bolu za rodjenim dijetetom.

Nesretni slučaj u kojem je život izgubio jedan dječak na Zapadnoj obali, i plemenitost njegove bolom obhrvane majke, omogućio je, novi život za četvoro druge djece. Novinarka Glasa Amerike, Laura Keel govori o tome kako je tragedija koja je zadesila jednu porodicu spasila živote drugih.

Jedanaestogodišnji Kaher Uda, najmladji od 14-oro djece, nastradao je nesretnim slučajem - pavši sa krova porodične kuće. Noć prije nego je izdahnuo, dok je još bio u komi, njegova majka je razmišljala o životu druge djece. I kada je Kaher izdahnuo, odlučila je zdrave organe iz njegovog tijela donirati za spas drugih. U izraelskim bolnicama nalazili su se 11-godišnji Mahmoud Mustafa, čiji su jetra i bubrezi otkazali, 16 godina star Salman al-Hamni kojem je takođe trebao novi bubreg, zatim Kawather Zaubi, djevojčica od 14 godina, sa teškim oboljenjem pluća i 11-godišnja Reem Gabreen kojoj je trebalo zdravo srce. Pomoći svima njima bio je i medicinski izazov - četiri istovremene transplantacije u dvije odvojene bolnice.

Mislim da je 50 osoba bilo uključeno u te složene operacije, kaže doktor Giedon Saar.

Kaherovi jetra i lijevi bubreg transplantirani su u tijelo jednog dječaka, a desni bubreg u tijelo drugog. Pluća i srce predađeni su u tijelo Kawather Zaubi, djevojčice koja je na plućima nosila cistoznu fibrozu. Mada je njeno srce bilo zdravo, zamijenjeno je Kaherovim, jer su na taj način veće mogućnosti za uspjeh.

Za primaoca je mnogo bolje presaditi srce i pluća kao cjelinu, rekao je doktor Giedon Saar.

Posljednji zahvat - a ovakve nizove presađivanuja doktori nazivaju domino-transplantacijom - bilo je presađivanje srca Kawather Zaubi u tijelo Reem Gabren, djevojčice sa teškim srčanim oboljenjem.

Domino transplantacije, transplantacije u nizu nisu uobičajene jer se rijetko dešava da imate zdravo srce u slučaju kada su pluća teško bolesna, kaže doktor Daphne Hsu iz dječije prezbiterijanske bolnice u New Yorku.

Prije transplantacije srca i pluća Kawather Zaubi jedva da je mogla hodati, a kisik joj je bio nužan i za najednostavnije radnje. Nekoliko sati poslije operacije probudila se uz osmijeh. Ljekari vjeruju da će od sada živjeti normalnim životom.

XS
SM
MD
LG