Linkovi

Monrovija: Borba za luku - 2003-08-08


Zapadno-afričke mirovne snage u Liberiji nastoje zadobiti pristup lučkom dijelu Monrovije, gdje su humanitarne zalihe pod pobunjeničkom kontrolom.

Lideri mirovne operacije se danas namjeravaju sastati s glavnom pobunjeničkom grupom u nadi da će otvoriti luku kako bi omogućili raspodjelu hitno potrebnih zaliha hrane i lijekova.

Dva mjeseca borbi u i oko Monrovije su uništili grad, sa stotinama hiljada raseljenih osoba koji žive bez čiste vode, hrane ili odgovarajući sanitetskih uvjeta. U međuvremenu, Liberijski predsejdnik Charles Taylor je zvanično podnio ostavku i za nasljednika izabrao svog potpredsjednika, ali se još uvijek ne zna kada bi mogao napustiti zemlju. Gospodin Taylor je ostavku podnio kasno sinoć liberijskom parlamentu, rekavši da više ne može predsjedavati nad patnjama i poniženjima liberijskog naroda.

On je rekao da će u ponedjeljak ovlasti predati potpredsejdiku Moses Blah-u. U intervjuu za CNN, gospodin Taylor je rekao da neće ostati u Liberiji ni minute duže nego je to potrebno i da će otići u egzil u Nigeriju. On je nagovijestio da će zemlju napustiti u roku od nedjelju dana.

XS
SM
MD
LG