Linkovi

Sporadične borbe se nastavljaju u Iraku - 2003-08-08


U Iraku se nastavljaju sporadične borbe. Američki vojni zvaničnici navode da su snage ubile dvoje Iračana i ranili još dvoje koji su trgovali eksplozivima i drugim oružjem u rodnom gradu Sadama Huseina Tikritu. Do ovog incidenta je došlo samo dan nakon bombaškog napada u Bagdadu u kojem je poginulo najmanje 13 osoba.

Naš novinar iz Bagdada, Dale Gavlak, kaže da mu je vojni zvaničnik zadužen za operacije u Tikritu rekao da su američke snage pozicionirale snajpere oko tržnice, nakon što su čule da se tu svakog petka prodaje oružje i municija. Poručnik Steve Russel je reporterima u Tikritu rekao da njegove snage to područje drže na oku nakon što su primili informacije od lokalnog stanovništva putem iračke policije.

On je rekao da je američka vojska Iračanima dala do znanja da kada kupuju i nose oružje, oni postaju borci, i da ih snage tada mogu napasti. Kada su četvorica muškaraca započeli istovarivati oružje i nešto što je ličilo opremi za pravljenje bombi, američki vojnici su otvorili vatru. Poručnik Russel kaže da su, nakon pucnjave, vojnici u automobilu pronašli eksplozive i puške tipa Kalašnjikov.

XS
SM
MD
LG