Linkovi

Prometea, ulazi u istoriju kao prvi klonirani konj - 2003-08-08


Prometea, zdravo malo ždrijebe u istoriju će ući kao prvi klonirani konj. I ne samo to, biće poznata i po tome što je to prva životinja koju je nosila i rodila majka od koje je klonirana.

Za kloniranje smo izabrali konja zbog toga što do sada nije postignut uspjeh u kloniranju te životinjske vrste - kaže doktor Cesare Galli iz Laboratorije za reproduktivnu tehnologiju, ne-profitne organizacije u Cremoni u Italiji, koja je stvorila Prometeju.

Galli i njegov tim izdvojili su ćeliju kože majke i stavili je u jajnu ćeliju iz koje je odstranjen nukleus.

Nakon što je aktivirana jajna ćelija uzgojena u laboratoriji, prebačena je u tijelo konja od kojeg je bila klonirana.

Klonirano ždrijebe dobilo je ime po Prometeju iz grčke mitologije koji je bio kažnjen zbog toga što je od bogova ukrao vatru i dao je ljudima.

Pored postignutog uspjeha u naučnom pogledu kloniranje Prometeje bi moglo voditi ka promjenama u svijetu konjskih utrka, nešto što bi moglo uzdrmati ovu industriju.

Ne mislim da će biti pokušaja da se klonira savršeni šampion ali mislim da će postojati opcija da se kloniraju kastrirani šampioni, a pedeset procenata njih jeste kastrirano - kaže doktor Cesare Galli.

Na pitanje zašto je do ovoga otkrića došlo u Italiji doktor Galli je odgovorio da italijanski naučnici moraju biti pametiniji od amerikanaca, jer nemaju dovoljno sredstava, kao što to na primjer imaju njihove kolege za istraživanje konja u Texasu i Colradu. Mi se moramo više osloniti na pamet, jer je u Italiji nauka na smom dnu, kada je riječ o sredstvima koja se za nju izdvajaju, dodao je dokto Galli.

XS
SM
MD
LG