Linkovi

Bagdad: 11 osoba poginulo u snažnoj eksploziji bombe kod jordanske ambasade - 2003-08-07


U snažnoj eksploziji bombe kod jordanske ambasade u Bagdadu najmanje 11 osoba je poginulo, a na desetine ranjeno. Jedan predstavnik iračke policije je rekao da je pet iračkih policajaca koji su čuvali ambasadu među ubijenima. Jedan od zidova ambasade je uništen, dok su neke od okolnih zgrada velikim dijelom oštećene. Ne zna se da li je osoblje ambasade povrijeđeno ili ubijeno u napadu. S mjesta nesreće u Bagdadu izvještava novinar Glasa Amerike Dale Gavlak.

Ugljenisani okviri automobila, komadi razbijenog stakla i ostaci ljudskih tijela su razbacani po kompleksu oko jordanske ambasade u Bagdadu. Zgrade koje su udaljene čak i 70 metara su pretrpile veliku štetu.

Šokirano lokalno stanovništvo se okupilo da vidi šta se desilo. Američka vojska je oklopnim vozilima ogradila taj dio grada. Američki zapovjednik na licu mjesta je rekao da se ne zna da li se radi o samoubilačkom bombaškom napadu, niti da li je bomba detonirana unutar jednog od uništenih vozila. Zapovjednik Eric Nantz je međutim rekao da je jedno sigurno.

Ubijeno je mnogo Iračana, a ne Jordanaca.

On je dodao da je istraga u toku kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo, ko je odgovoran i zašto. Do ovog napada je došlo samo nedjelju dana nakon što je Jordan dodijelio humanitarni azil dvjema kćerkama Sadama Huseina. Mnogi Iračani su također ljuti na Jordan zbog pružanja podrške invaziji na njihovu zemlju koju predvode američke snage. U odvojenom razvoju događaja danas, američka vojska je objavila da su dva vojnika ubijena kasno sinoć u razmjeni vatre u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG