Linkovi

Dodatnih 7 miliona dolara američke pomoći BiH - 2003-08-07


Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, otpravnica poslova američke ambasade u BiH Tina Kaidanow i direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH Howard Sumka potpisali su danas u Sarajevu četvrti amandman na Sporazum o donaciji SAD-a Bosni i Hercegovini za realizaciju Programa reintegracije i stabilizacije lokalnih zajednica.

Četvrti amandman na ovaj sporazum predviđa povećanje američke donacije za dodatnih 7,1 milion dolara koji će tokom ove godine biti utrošeni na obnvu infrastrukture u oblastima u kojima je zabilježen povratak ili u kojima se to očekuje.

Nakon svečanog potpisivanja, ministar Ivanić je istaknuo da je prisustvo USAID-a veoma značajno za BiH, jer je USAID učinio mnogo na poslijeratnoj obnovi, a naročito pomogao izbjeglicama.

Ivanić je, također, ukazao na važnost podrške povratnicima u godini kada je planiran završetak implementacije imovinskih zakona.

Program reintegracije i stabilizacije lokalnih zajednica potpisan je 6. jula 2000., a amandmanima je proširen već tri puta. Kako je kazao direktor USAID-a, sa novih 7,1 milion dolara, ukupno je putem ovog projekta donirano 79 miliona dolara, odnosno potrošeno 103 miliona ako se uračunaju i troškovi menadžmenta.

Sumka je istaknuo kako je narod Sjedinjenih Država ukupno za pomoć BiH osigurao 307 miliona dolara:

Razlog nastavka našeg investiranja je da podržimo manjinske povratke širom BiH.KRIS program radi u mjestima gdje se dešavcaju manjinski povratci, i gdje se poštuju Dejtonski principi.Ovaj program pomaže povratku izbjeglica tako što obezbjeđuje osnovne usluge,kao što su voda,el.energija,škole i zdravstvene ustanove u lokalnim povratničkim zajednicama.

Rekavši kako je cilj USAID-a da podrži povratke, on je najavio nastavak podrške izbjeglicama i u naredne dvije godine, ali i pozvao bh. vlasti da ulože više u povratak.

Otpravnica poslova američke ambasade je istaknula kako je USAID putem ovog programa pomogao više od 100.000 povratnika.

XS
SM
MD
LG