Linkovi

Indonezija: Smrtna kazna osumnjičenom za teroristički napad na Baliju - 2003-08-07


Presuda Amroziju je prva od grupe militanata koji se nalaze na suđenju nakon napada u kojima su ubijene 202 osobe. Amrozije, 40-godišnji mehaničar s otoka Java je, nakon što mu je sudija izrekao kaznu za zavjeru, organiziranje i izvršavanje činova terora, dva puta uzviknuo Allahu Akbar.

Sudski panel proglašava optuženog Amrozija krivim za kriminalne činove vršenja zločina terora i presuda mu je smrtna kazna, rekao je glavni sudija Made Karna. Amrozije je nakon toga okrenuo stolicu kako bi pogledao ostale prisutne, među kojima su bile i žrtve napada, kao i članove obitelji koji su se nalazili u sudnici, široko se nasmijao i napravio pobjednički gest s obje ruke. On se nasmijao kada ga je sud proglasio krivim, ali je bio bez izraza na licu kada mu je izrečena smrtna kazna. Australijski državljani, žrtve napada, su se zagrili i poljubili dok je čitana presuda. Amrozije je priznao da je sudjelovao u napadima i jednom prilikom tokom suđenja je čak rekao da pozdravlja smrtnu kaznu. Rodbina žrtava napada na Baliju je pozdravila izricanje smrtne kazne:

Oni su svi znali šta rade od samog početka. Stoga se nadam da će svi dobiti smrtnu kaznu. On se tako nonšalantno ponašao od samog početka suđenja i nisam očekivala ništa drugačije, kaže Natalie Juniardi, Australijanka, koja je u napadu izgubila muža, državljana Indonezije.

Amrozijev advokat je rekao da će uložiti žalbu odmah u petak.

Smrtna kazna govori o osveti i to nije ono na šta se odnosi pravda. Mislim da je presuda bazirana na pretpostavkama, a ne na pronađenim dokazima. Ne vjerujemo da je on organizator, on nije dovoljno inteligentan da bude organizator bombaškog napada, stoga vjerujemo da ne zaslužuje smrtnu kaznu i uložićemo žalbu. Ne ulažemo žalbu jer vjerujemo da je naš klijent nevin, već je ulažemo jer moramo ispraviti primjenu zakona, rekao je Amrozijev advokat Wirawan Adman.

U međuvremenu se oglasila i rodbina 26 britanskih državljana ubijenih u napadu na Baliju rekavši da se protive presudi smrtne kazne, uz objašnjenje da bi Amrozijevo smaknuće njega samo pretvorilo u mučenika i terorističkim organizacijama pribavilo nove regrute. Glasnogovornica obitelji žrtava je rekla da će oni zatražiti od Britanije da uputi zahtjev indonežanskom vlastima da izmijene kaznu. Australijski premijer John Howard je međutm rekao da on to od Indonezije neće zatražiti, rekavši da se nada da će odluka suda ublažiti bol za obitelji žrtava.

XS
SM
MD
LG