Linkovi

Doživotna kazna zatvora za ratnog gradonačelina Prijedora - 2003-08-07


Tribunal za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije izrekao je kaznu doživotnog zatvora Milomiru Stakiću, bosanskom Srbinu i bivšem gradonačelniku Prijedora.

Stakić je proglašen krivim za ubistva, progone i druge zločine u vezi sa etničkim čišćenjem Prijedora 1992. god. Više od hiljadu i pet stotina uglavnom bosanskih Muslimana, stanovnika Prijedora je ubijeno a dvadeset hiljada ih je još protjerano u vrijeme kada je Stakić bio gradonačelnik.

Mada su zločini koje je počinio veoma teški Stakić nije proglašen krivim za genocid rekao je sudija haškog tribunala Wolfgang Scchomburg: Uprkos obilju primjera svireposti prema Bošnjacima u Prijedoru 1992. god. koje su dokazane van svake sumnje i bez umanjivanja njihove težine, sudsko vijeće ne smatra da se radi o genocidu. Radi se o ozbiljnom slučaju, progona, protjerivanja i deportovanja.

Kao gradonačelnik Prijedora Stakić je bio nezamjenjiv saradnik u kampanji etničkog čišćenja. On je nosio uniformu i oružje. On je također uspostavio tri logora koji su bili okruženi minama i u kojima su redovno ubijani Bošnjaci civili.

Do danas trideset i dvojica muškaraca i jedna žena proglašeni su krivim a četrdeset i tri slučaja još uvijek se nalaze pred Tribunalom za ratne zločine u Hagu.

Po rangu najviši dužnosnik kojem se sudi pred ovim Tribunalom je bivši srbijanski diktator Slobodan Milošević. On je optužen za podsticanje desetogodišnjeg krvoprolića na Balkanu kao dio plana o stvaranju etnički čiste srbijanske države. Poruka je jasna, izvršioci ratnih zločina će biti privedeni pravdi.

Proglašenje krivim Milomira Stakića ističe važnost hapšenja ostalih koji su optuženi za grozne zločine na Balkanu, posebno Ratka Mladića, komandanta vojske bosanskih Srba i Radovana Karadžića vođe bosanskih Srba u vrijeme rata. I Karadžić i Mladić su optuženi za genocid kao i za druge zločine protiv čovječnosti. Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć u privođenju prekršitelja međunarodnih humanitarnih zakona pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG