Linkovi

Etiopija: Dijeca umiru od gladi - 2003-08-06


Na hiljade djece širom Etiopije biva primljeno u centre za prehranjivanje kako bi se spriječilo da ne umru od gladi. Glad je ponovo zavladala u toj zemlji i humanitarne organizacije saopštavaju da je za 12 miliona Etiopljana očajnički potrebna pomoć u hrani. O tome više govori novinarka Carolyn Weaver.

Na jugu Etiopije u selu Leku udaljenom 300 km od glavnog grada Addis Ababe neuhranjena djeca plaču od bola. Njihove majke izgledaju još bespomoćnije. Glad hara u dijelovima Etiopije i mladi a posebno djevojčice prvi počnu umirati od gladi.

Sačuvajte djecu, grupa iz Sjedinjenih država je jedna od humanitarnih organizacija koje su ovdje otvorile urgentne centre za ishranu. U centru se utvrdi težina djeteta i djeci se daju mlječni proizvodi koji sadrže vitamine. Humanitarna radnica Hedwig Deconninck kaže da je situacija očajna.

Više od 90 procenata djece ima edemu i to je jedan od najtežih stadija neuhranjenosti. Ova djeca će, ukoliko im se odmah ne pruži pomoć, umrijeti u roku od sedmice dana, kaže gospodja Deconninck.

U drugom jednom centru za ishranu u gradu Ziway desetomjesečni Kufa Faro možda neće doživjeti sutrašnji dan. On nema snage čak ni da doji. Njegova majka jeca u strahu da će izgubiti svoje djete.

I druga djeca u ovom šatoru hranu primaju intravenozno. Teško je povjerovati da Madina Nurfu ima deset godina, toliko je nerazvijena, što je posljedica nedostatka hrane. Ljekar Antenanse Enyen kaže da je za veliki broj djece pomoć stigla prekasno: Većina njih se, što se tiče zdravlja i neuhranjenosti, nalazi u izuzetno teškom stanju i kada dođu ovamo oni su gotovo na samrti i mi činimo sve što je u našoj moći da im pomognemo.

Mnoge humanitarne organizacije iz inostranstva nastoje pomoći. Sjedinjene Države su dale više od milion metričkih tona humanitarne pomoći u hrani. Za mnoge je ta pomoć stigla prekasno.

Glad koja vlada nazvana je ”zelena glad” zbog toga što je okolno zemljište pokriveno zelenilom ali usjevi ne dospjevaju na vrijeme ili ne rode dovoljno da bi prehranili gladne. Zemlja od prevelike eksploatacije postane posna, domaće životinje se ne mogu dovoljno nahraniti ili napojiti.

Sva zemlja nalazi se u posjedu države tako da zemljoradnici ne pokazuju želju da ulože išta u zemlju čak ni onda kada imaju šta uložiti. Većina zemljoradničkih porodica je toliko mnogobrojna da čak i za vrijeme dobre godine nema dovoljno hrane za sve njih.

Etiopski premijer Males Zenawi je krajem prošlog mjeseca rekao novinarima da je hitna huimanitarna pomoć koja je stigla iz inostranstva spriječila masovno umiranje od gladi i dodao:

Međutim najvažnije pitanje, gledajući dugoročno je otklanjanje uzroka koji dovode do gladi i to je ono na čemu radimo zajedno sa donatorima, rekao je premijer Zenawi.

Na sastanku Ujedinjenih nacija za razvoj u Addis Ababi premijer Zenawi je rekao da će Etiopija uložiti više kako bi riješila pitanje navodnjavanja, obuku zemljoradnika, razvoj poljoprivrednog tržišta i ukudanje trgovačkih barijera.

Etiopija je jedan od najsiromašnijih zemalja u svijetu i za spašavanje 12 miliona ljudi kojima prijeti smrt od gladi biće će u doglednoj budućnosti potrebna hitna pomoć.

XS
SM
MD
LG