Linkovi

U povodu 58-godišnjice Hirošime - 2003-08-06


Hirošima je obilježila 6. avgust , dan kada je 1945. godine prvi put u ljudskoj povijesti upotrebljeno atomsko oružje, osuđujući ošpte trendove u trgovini nuklernim komponentama i pozivajući sjeverno korejskog lidera Kim Jong-Ila da posjeti grad do temelja razoren nuklernim paklom prije 58 godina.

Na molitvi kojom se se svake godine građani Hirošime, i ne samo oni, sjećaju više od 230 hiljada osoba koje su umrle u jednom trenutku, u Parku mira okupilo se na hiljade osoba. Tačno u 8 sati i 15 minuta kada je po lokalnom vremenu odjeknula eksplozija atomske bombe prisutni su zastali i pognuli glave, zazvonila su zvona mira, a u nebo su uzletjeli golubovi mira.

Obilježavanje godišnjice prvog atomskog napada - drugi su Sjedinjene Države izvele na Nagasaki šest dana kasnije - uslijedilo je samo dan nakon što se režim u Pyongyangu suglasio sa razgovorima o sjevernokorejskom tajnom nuklernom programu nakon višemjesečnih tenzija. Te su napetosti izbile na površinu u oktobru prošle godine, a kulminirale povlačenjem Sjeverne Koreje iz ključnog sporazuma o zabrani prodaje nuklernih oružja u januaru ove godine.

Mi tražimo od lidera zemalja koje posjeduju nuklerno oružje, kao što su američki predsjednik Bush i predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-il, da dođu u Hirošimu i svojim očima vide tragiku nuklernog rata. Mi moramo uvjeriti lidere zemalja koje imaju atomsko oružje da je upotreba tog oružja podla, nehumana i protivna međunarodnom pravu - rekao je, pored ostalog, gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba u govoru održanom tokom današnje ceremonije.

Japanski premijer Junichiro Koizumi još jednom je ponovio da će se Japan držati svog pacifističkog ustava i stava o nuklernom ne-naoružavanju i da će sa tih pozicija djelovati i prema Sjevernoj Koreji. On je takođe rekao da će i dalje usko sarađivati sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom u okviru rješavanja pitanja sjevernokorejskog nuklernog programa.

Prošlog tjedna visoki predstavnici Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država saopštili su da su se saglasili o razgovorima u kojima će uz njih učestvovati predstavnici još 4 zemlje - Kine, Japana, Rusije, Južne Koreje. Ti razgovori počeće, kako se očekuje, u Pekingu krajem ovog ili početkom slijedećeg mjeseca.

Na tim šestostranim razgovorima očekujem će se centralna tema kretati oko nuklernih pitanja. Međutim, za Japan je podjednako važno i pitanje odvraćanja i predupređivanja i mi ćemo vrlo blisko raditi sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom kako bi pomogli drugim zemljama da shvate stajališta Japana - rekao je o predstojećim razgovorima japanski premijer Junichiro Koizumi obraćajući se danas novinarima okupljenim u Hirošimi.

Oni građani Hirošhime koji su imali sreću da prežive prvi atomski napad izveden na današnji dan prije 58 godina, sada su u prosjeku stari 71 godinu. Njih brine da bi blijeđenje sjećanja na taj čin moglo Japan voditi u pravcu povećanja japanske vojne uloge u svijetu, posebno u davanju još jače podrške Sjedinjenim Državama kao glavnom savezniku. Upravo prošlog mjeseca Japan je usvojio kontroverzni zakon koji dozvoljava slanje japanskih trupa u inostranstvo - ovog puta u Irak kako bi pomogli obnovu te zemlje. To je će biti najveće raspoređivanje japanskih vojnika izvan Japana od završetka Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG