Linkovi

Nekadašnji logoraši u posjeti Omarskoj - 2003-08-06


Nekadašnji logoraši,koji su tokom proteklog rata bili zatočeni u logoru Omarska kod Prijedora, posjetili su danas rudnik Omarska dok su predstavnici Stranke demokratske akcije iz ove opštine zatražili zapošljavanje Bošnjaka u opštinskim organima,shodno popisu iz 1991.godine.

Više desetina bivših logoraša i članova porodica ubijenih i nestalih Bošnjaka posjetilo je danas, prvi put poslije rata, Rudnik Omarska kod Prijedora povodom 11 godšnjice raspuštanja logora Omarska. Tom prilikom, bivši zatvorenici ovog logora položili su cvijeće u rudničkom krugu i odali poštu stradalim Bošnjacima u ovom kraju tokom proteklog rata. Današnju posjetu obezbjeđivali su policajci iz Prijedora a nema informacija o bilo kakvim incidentima.

Danas se oglasio i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, Sead Čirkin, koji je na konferenciji za novinare Opštinskog odbora Stranke demokratske akcije u Prijedoru, zatražio zapošljavanje Bošnjaka u opštinskim organima shodno popisu iz 1991.godine.

Čirkin je najavio da će bošnjački odbornici na narednoj sjednici Skupštine opštine Prijedor pokrenuti ovu inicijativu i zatražiti sprovođenje zakona o administratinoj službi. On je istakao da je još krajem prošle godine od načelnika opštine Prijedor Nade Ševo, zatražio plan zapošljavanja Bošnjaka u ovoj opštini te da za sada, po tom pitanju, kako je rekao, nema nikakvih signala dobre volje.

Inače,danas su na konferenciji za novinare međunarodnih organizacija u Banjaluci, saopšteni podaci o stepenu implementacije imovinskih zakona u opštini Prijedor koji su ocijenjeni kao veoma dobri. Portparol misije OEBS-a, Vedrana Dimitrijević potvrdila je da su svi zahtjevi za povrat društvenih stanova u Prijedoru riješeni te da je i njihova realizacija, prilično, uspješna.

»Od 1.689 riješenih zahtjeva za povrat društvene imovine1.503 podosioca zahtjeva su ušli u posjed svojih stanova. Takođe je uočena dobra stopa rješavanja zahtjeva za povrat privatne imovine sa donesenih 10.577 odluka od ukupno 11.432 zahtjeva. Prema podacima prijedorskog OMI-ja preostalih 675 zahtjeva bi trebalo riješiti u naredna dva mjeseca.«

Vedrana Dimitrijević je, takođe, saopštila da OEBS nije zadovoljan stepenom implementacije imovinskih zakona, posebno, u Banjaluci, te da procenat realizacije imovinskih zahtjeva u Republici Srpskoj, trenutno, iznosi 80 procenata.

XS
SM
MD
LG