Linkovi

Ishranom protiv raka prostate - 2003-08-05


Procjenjuje se da će ove godine kod 220.000 amerikanaca biti dijagnosticiran rak prostate. Najnovija istraživanja su pokazala da promjene u načinu ishrane mogu pomoći u borbi protiv ovog oboljenja. Ipak, ono što je možda još djelotvornije je pomoć partnera u toj borbi.

Za Petera Troianoa borba protiv raka prostate počinje u kuhinji. Peter je prije pet godina utvrdio da ima tu vrstu raka. Mada se podvrgao operaciji a zatim i zračenju njegov PSA, sastojak u krvi koji inicira širenje raka, počeo se povećavati što je i dalje ukazivalo na prisustvo raka.

Peter i njegova supruga Carolyn uzeli su učešće u novim istraživanjima na Medicinskom fakultetu univerziteta u Massachusettsu. U tom istraživanju će nastojati pokazati da pravilna ishrana može pomoći u kontroli bolesti. Prvi rezultati su pokazali da su muškaraci koji konzumiraju uglavnom povrće uspjeli da uspore porast PSA u krvi. Kod nekih je čak utvrđeno i smanjenje ovog sastojka.

Kod 8 od 10 pacijenata uočili smo promjene dok su kod dvoje pacijenata uočeni relativno dramatični rezultati, kaže urolog, Robert Blute.

Istraživači su utvrdili da ovakav način ishrane daje najbolje rezultate u slučaju kada parovi o njoj nauče i primjenjuju je zajedno.

Vodeći istraživač ove studije kaže da navesti muškarce da sa bifteka pređe na sir od soje i nije tako teško kada su u to uključene njihove supruge.

Parovi također zajedno meditiraju što ne samo da pomaže u prilagođavanju novom načinu ishrane nego i u prevazilaženju stresa kojeg sa sobom nosi pomisao da živite sa kancerogenim oboljenjem.

Peter i Carolyn su ovaj program koji traje 14 sedmica završili u aprilu mjesecu. Nivo PSA se kod Petera stabilizirao.

Važno je da je vaša supruga uz vas jer ja sam ne bih uspio, kaže Peter Troiano.

Nakon 46 godina braka, sedmoro djece i dvadeset i dvoje unučadi njih dvoje znaju da je malo toga što ne bi mogli prevazići zajedno.

XS
SM
MD
LG