Linkovi

Paddy Ashdown u Mostaru - 2003-08-05


Ovdje sam da čujem razmišljanja članova Komisije za statut i gradjana Mostara, a odluku o tome šta treba preduzeti, donijeću poslije odmora. To je danas u Mostaru izjavio visoki predstavnik, Paddy Ashdown, koji je u ovaj grad stigao nakon što gradska Komisija za statut nije uspjela postići dogovor o nacrtu novog Statuta Mostara.

Visoki predstavnik, Paddy Ashdown današnji boravak u Mostaru počeo je posjetom mjestu obnove Starog mosta. Mada je bilo najava da prvi čovjek medjunarodne zajednice u BiH danas neće davati izjave novinarima, Paddy Ashdown je ipak kratko rekao kako je on tu da čuje poglede ljudi Mostara i članova Komisije. Obično biste vidjeli nekog medjunarodnog diplomatu ili političara sa otvorenim ustima i zatvorenim ušima. Ali, danas vidite nekog sa otvorenim ušima i zatvorenim ustima, tako da sam ovdje da slušam, želim da čujem mišljenja članova Komisije, gradjana Mostara, onda ću nekoliko narednih sedmica provesti u razmišljanju, a sljedeći put kad dodjem u Mostar, daću izjavu o tome šta ja mislim da bi trebalo da bude uradjeno, ali to neće biti danas, rekao je Paddy Ashdown. Posjeta Paddy Ashdowna dolazi nakon što gradska multietnička i višestranačka Komisija nije uspjela postići jedinstveno rješenje za nacrt novog Statuta grada Mostara.

Najavljeno je takodjer da će se visoki predstavnik u toku dana sastati i sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom Mostara, Hamdijom Jahićem i Ljubom Bjelićem.

XS
SM
MD
LG