Linkovi

U Maleziju u bolnici i na odmor - 2003-08-05


Uživanje u tropskom raju, koktelima pored bazena na ostrvu Penang je način kako Corina Van Leeuwen provodi svoj odmor na ovom malezijskom ostrvu. Ali prirodne ljepote nisu jedini razlog njenog boravka ovdje. Ona je jedna od sve većeg broja evropljana koji ovamo dolaze kako bi se podvrgli plastičnoj operaciji. Spoj ugodnog sa korisnim.

Kompletan aranžman će me koštati oko 4.000 dolara. Da sam operaciju povećanja dojki uradila u Holandiji operacija bi me koštala 4.000 eura. Ovdje za taj novac imam još i dvije sedmice odmora, kaže Corina Van Leeuwen.

Turistička kompanija Beautiful-Holidays. com čije je sjedište na ostrvu Penang među prvima je uvela praksu kombiniranja odmora i medicinskog tretmana pozivajući turiste da dođu na Peneng radi sunca, jedrenja na dasci i plastične operacije. Direktorica kompanije Marloes Giezenaar kaže da njena kompanija pruža mnogo više od operacije u ljetovanja u tropima.

Mislim da je veoma važno da kompanije poput moje imaju dobro organizovan postoperativni tretman, da podrobno informišu pacijente šta ih čeka. Upućuju ih u to kako će se osjećati po povratku kući, kada treba da idu na kontrolu kod ljekara čije im brojeve telefona damo. Troje ljudi radi za mene u Britaniji a to je zbog mojih klijenata koji dolaze odatle i to je ono što spada u našu postoperativni tretman, kaže gospodja Giezenaar.

Oporavak poslije jedne takve operacije u ovoj dalekoj zemlji u kojoj prijatna klima vlada tokom cijele godine je također ono što privlači ljude koji bi se možda osjećali neprijatno zbog takve jedne operacije.

Van Leeuwen je operaciji podvrgnuta u privatnoj bolnici u centru Penanga. Dr. Mary Quah, šef operativnog tima bolnice kaže da se broj stranaca među pacijentima sve više povećava: Većina naših pacijenata dolazi iz Indonezije, ali imamo i britanaca, amerikanaca i evropljana i u poslednje vrijeme broj stranih pacijenata se povećava. Vjerovatno naša vlada dobro radi svoj posao u promovisanju zdravstvenog turizma u Maleziji.

U bolnici se obavlja sve veći broj operativnih zahvata kakose širi priča o paket-aranžmanu ljetovanja i medicinskog tretmana i posljedicama koje ima boravak na Penangu, mjestu za turiste koji se osjećaju i izgledaju poprilično drugačije po povratku kući.

XS
SM
MD
LG