Linkovi

C.Powell: Priče o mom odlasku su besmislica - 2003-08-05


State department i Bijela kuća poriču jučer objavljeni izvještaj o tome da su državni sekretar Colin Powell i njegov zamjenik Richard Armitage rekli Bijeloj kući da neće služiti drugi mandat ako predsjednik Bush bude ponovno izabran.

Gopodin Powell, koji je, kako pokazuju istraživanja javnog mijenja, jedan od najpopularnijih članova Bushove administracije, i sam je odbacio tvrdnje Washingon Posta o odlasku sa sadašnje funkcije ukoliko predsjednik Bush dobije još jedan četverogodišnji mandat.

Govoreći za Radio SAWA, Glasa Amerike on je rekao da je to besmislica i da ne zna o čemu oni govore. To je jednostavno jedna od priča koje se pojave u Washingtonu kao odraz tračanja, a tračanje vodi u ubrzane spekulacije o tome ko će zauzeti upražnjeno mjesto koje ne postoji, rekao je za Glas Amerike gospodin Powell.

Na konferenciji za novinare, glasnogovornik State deparmtenta Phillip Reeker je rekao da do razgovora između gospođe Rice i gospodina Armitagea, u kojem je, navodno, spoment njihov odlazak sa funkcije, nikada nije došlo.

Između zamjenika državnog sekretara i Condoleeze Rice nije došlo do razgovora o bilo kakvim planovima za silazak s funkcije. Za tu priču nema osnova, rekao je gospodin Reeker dodajući da će, kao što je sekretar Powell uvijek govorio, on i zamjenik državog sekretara služiti na zadovoljstvo predsjednika i tako će i nastaviti. Phillip Reeker je u šali dodao: Dobrodošli u Washington u augustu kada se neke od ovih luckastih priča nađu na naslovnim stranicama, ali za tu priču nema osnova.

Sličan komentar je dao i glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan u Texasu, koji je rekao da državni sekretar i gospodin Armitage uživaju u poslu kojeg rade i da je priča u Washington Postu odraz washintonske ljetne sezone glasina. Zvaničnici navode da čak i ako gospodin Powell namjerava sići s položaja 2005, ne bi bilo politički mudro svoju namjeru objaviti sada, 17 mjeseci prije isteka trenutne administracije, jer bi to moglo potkopati njegov utjecaj na trenutnu vanjsku politiku.

Jedan od zvaničnika adminsitracije je naročito izdvojio nagovještaje u izvještaju Posta da je gospodin Powell svojim suradnicima rekao da dato obećanje supruzi, a ne bilo kakve političke razlike s Bijelom kućom stoje iza njegove želje da svoje služenje ograniči na jedan mandat. On je rekao da gospođa Powell nema ništa s tim pitanjem, te da je veoma uzrujana što se našla predmetom medijskih izvješća.

Posljednjih decenija, samo mali broj državnih sekretara je služio duge mandate i posljednji koji je služio osam godina, dakle dva predsjednička mandata, je bio Dean Rusk, kojeg je imenovao predsejdnik John F. Kennedy 1961 i koji je ostao na toj dužnosti i tokom predsejdnikovanja Lyndona Johnsona, nakon ubistva John F. Kennedija.

XS
SM
MD
LG