Linkovi

LOVCI NA DUHOVE - 2003-08-04


Istorijsko pozorište Ritz u Oaklynu,savezna država New Jersey, izgrađeno je prije više od 70 godina. Grupa za istraživanje fenomena duhova ovo pozorište smatra, kako kažu, duhovno aktivnim. Stoga predstavlja idealno mjesto za lovce na duhove koji žele da nauče tajne tog zanata. Lovci na duhove pažljivo prate svaku riječ direktora Grupe iz Južnog Jerseya Davida Juliana koji govori o detaljima otkrivanja i mjerenja natprirodnih pojava.

Gospodin Juliani i njegove kolege u pozorištu Ritz obučavaju nove sljedbenike i pružaju im mogućnost da se naviknu na rad sa opremom za otkrivanje duhova.

Kada budu primljeni, kandidati prođu obuku koja traje tri mjeseca a koja uključuje i predavanja u učionici. Detaljno se upoznaju sa svakim komadom opreme i kako da ga koriste. Tu je i praktična obuka koja se izvodi na groblje, obično usred noći.

Konačni test hrabrosti polaznika obuke je posjeta nekoj od poznatih lokacija za lov na duhove kao što je npr. pozorište Ritz. Nakon što se provjeri oprema, pogase se svjetla i lovci na duhove ostaju u potpunom mraku. Opremljeni modernom opremom oni pretražuju hodnike, prostor iza scene, prolaze, garderobe, ostave za scenografiju, prostor ispod pozornice tražeći znakove postojanja natprirodnog.

Mada se koriste elektromagnetnim senzorima, magnetofonima i detektorima za otkrivanje kretanja glavno oruđe kojim se ova grupa koristi u svom radu je obična digitalna kamera.

Ono što se pokaže na fotografijama je prema riječima direktora grupe Davida Juliana slika onoga što oni nazivaju duhovnim sferama. To je nešto što je, kako kaže gospodi Juliano, svuda prisutno. To je lopta sačinjena od energije koja se reflektuje u infra-crvenim zracima te se oni u svom radu zbog toga i koriste kamerama za noćno snimanje i digitalnim kamerama/ Grupa također prikuplja i audio dokaze postojanja natprirodnog. U pozorištu Ritz grupa je načinila nekoliko audio snimaka koje prema njihovim riječima sadrže poruke duhova. U jednoj od njih kako kažu, glas koji se čuje govori -Ja sam radio ovdje, a drugi opet ponavlja- Bože moj. Na oba snimka se u pozadini također čuju glasovi članova Grupe.

Ovi lovci na duhove se možda ne plaše opasnosti ali s vremena na vrijeme se uplaše mraka. Bez obzira da li se duhovi oglašavaju ili ne lov na duhove je za novopridošlu članicu grupe Kelly Gross iskustvo koje uliva strahopoštovanje.Ona kaže da se ponekad osjeća pomalo neprijatno ali nikada do tog stepena da osjeti da je u opasnjosti ili da se uplaši u nekoj situaciji.

David Juliano i Grupa lovaca na duhove iz Sjevernog Jerseya se nada da će svoje aktivnosti proširiti i na ostatak Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG