Linkovi

Bill Clinton će otvoriti Spomen obilježje i mezarje Srebrenica - Potočari - 2003-08-04


Bivši američki predsjednik Bill Clinton složio se da zvanično otvori Spomen obilježje i mezarje Srebrenica-Potočari. Govori Visoki prestavnik Paddy Ashdown: Sada sa zadovoljstvom objavljujem da je Predsjednik Clinton pristao da otvori, zvanično, spomen obilježje. Predstavnici porodica i udruženja žrtava su zapravo izabrali predsjednika Clintona. To je bila njihova odluka, zbog njegovog ličnog doprinosa završetku rata u ovoj zemlji.

U Fondaciji smatraju da je ovo odgovorajući izbor i zbog uloge Sjedinjenih Država u finansiranju izgradnje Spomen obilježja.

Član Fondacije, reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić je izrazio zadovoljstvo što je bivši američki predsjednik pristao da otvori Spomen obilježje.

Radovi na izgradnji Spomen obilježja, koji su počeli u oktobru prošle godine, gotovo su završeni, a zvanično otvaranje planirano je za 20. septembra. Član Fondacije Beriz Belkić je saopćio da je do sada prikupljeno oko 8,5 miliona KM, a da nedostaje još oko 1,8 miliona KM.

Belkić je izjavio da je u prvoj fazu kampanje prikupljanja sredstava putem BH Telecoma, koja je završena 31. jula, prikupljeno oko 300.000 KM te da je nakon analize rezultata Upravni odbor Fondacije donio odluku da se akcija nastavu do kraja septembra:

Reisul-l-ulema Cerić je saopćio rezultate prikupljanja sredstava u islamskom svijetu, rekavši kako je u kontaktima sa katarskom vladom obećano 200.000 eura, dok je Vlada Ujedinjenih Arapskim Emirata odlučila da donira 200.000 dolara.

Reis Cerić posebno je istakao značaj simbolične donacije palestinskog predsjednika Jasera Arafata od 5.000 dolara, koje je na konferenciji za novinare članovima Fondacije uručio otpravnik poslova palestinske ambasade u BiH Majed Maarouf.

XS
SM
MD
LG