Linkovi

Al-Qaida i dalje prijeti i zato smo na oprezu, kažu John Aschroft i Tom Ridge - 2003-08-04


Viši američki zvaničnici kažu da je prijetnja od terorističkog napada u Sjedinjenim Državama i dalje velika, ali da vlasti konstantno rade kako bi pojačali napore na zaštiti javnosti. Ministar za unutrašnju sigurnost Tom Ridge je rekao da će vjerovatno biti potrebne godine kako bi se u potpunosti izgradio sistem koji je potreban da bi se zaštitili Amerikanci. Ministar pravde John Aschroft je rekao da vjeruje da su Sjedinjene Države osujetile najmanje 100 zavjera povezanih s terorizmom nakon napada u septembru 2001.

Nešto više od mjesec dana do druge godišnjice septembarskih terorističkih napada na New York i Washington, ministar pravde John Aschroft je, u televizijskom programu Fox News Sunday, rekao da nema razloga sumnjati u planiraje dodatnih terorističkih napada.

Vjerujem da je mogućnost da ponovno budemo napadnuti veoma stvarna. Napori koje činimo, informacije koje dijelimo s američkim narodom, sginaliziraju da postoji takva mogućnost, ali je mi umanjujemo kada god smo na oprezu, rekao je američki ministar pravosudja.

Gospodin Aschroft je rekao da administracija predsjednika Busha radi na minimiziranju prijetnje od terorističkog napada, rekavši da su zahtjevi za tranzitnom vizom pooštreni za one koji samo prolaze kroz Sjedinjene Države na putu ka svojoj konačnoj destinaciji. Do ovakve promjene politike je došlo nakon procjene obavještajne agencije da teroristi nastavljaju kovati zavjere o napadima koji bi mogli uključivati otmice, kao i kontroverzne direktive kojom bi se smanjio broj federalnih maršala koji bi bili zaduženi za komercijalne letove.

U programu Meet the press kuće NBC, minsitar za unutrašnju sigurnost Tom Ridge je rekao da ta direktiva zapravo nije nikada stupila na snagu, te da je program raspoređivanja maršala na avione potpun.

Svi maršali su raspoređeni--naredba je opozvana, reako je gospodin Ridge.

Ministar Aschroft, upitan o audio traci koja, kako se navodi, pripada al-Qaidi, i na kojoj se prijeti osvetom ukoliko se naškodi uhapšenicima iz Afganistana koji se trenutno drže u zalivu Guantanamo na Kubi, odgovorio je da bi to bilo ironično kada bi oni čekali da uradimo nešto jednom od njih prije nego nanesu štetu Sjedinjenim Državama. Oni su nanijeli štetu 11 septembra, i vjerujem da nas al-Qaida želi napasti, i to kada god i gdje god to mogu, rekao je John Aschroft, dodajući da su Sjedinjene Države i njeni saveznici onemogućili na desetine, možda i stotine, terorističkih napada širom svijeta nakon 11 septembra 2001.

XS
SM
MD
LG