Linkovi

Banja Luka: Razgovori o reformi vojske u BiH - 2003-08-04


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić i predsjedvajući Komisije za reformu odbrambenog sistema u B i H, James Locker saopštili su danas u Banjaluci da bi rad ove komisije trebao biti završen do kraja septembra nakon čega bi Vlade i parlamenti usvojile završni dokument čime bi bile stvorene pretpostavke za pristupanje Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir.

Opredjeljenje Republike Srpske je da se reforma odbrambenog sistema izvrši u realnim ustavnm okvirima i u skladu sa odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice kako bi bio omogućen ulazak Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, nakon sastanka sa predsjedavajućim Komisije za reformu odbrambenog sistema u Bosni i Hercegovini, Jamesom Lockerom. »Sve što činimo u samoj komisiji i u podršci rješenjima je u funkciji otvaranja integracionih procesa i pristupanja Bosne i Hercegovine, prije svega, Partnerstvu za mir a u perspektivi i asocijacijma širih razmjera. Naravno, u tom kontekstu ulazak u Partnerstvo za mir je jedna od faza jednog opšteg trenda za koji u Republici Srpskoj postoji podrška a to je ulazak i pridruživanje Evropskoj Uniji i u šire evroatlanske asocijacije, uključujući i vojne asocijacije.«

Predsjedavajući Komisije za reformu odbrambenog sistema u Bosni i Hecegovini, James Locker saopštio je da su članovi ove komisije postigli dogovor o glavnim pitanjima dok se o važnim, dodatnim, detaljima još raspravlja ne želeći da precizira o kojim je detaljima riječ. »Očekujem da će Komisija završiti sa radom do kraja septembra a 25.septembra će biti održan brifing sa Vijećem za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Potom će završni dokument biti dostavljen vladama na usvajanje a u oktobru i novembru će se o njemu izjasniti parlamenti,« istakao je James Locker.

On je precizirao da će pridruživanje NATO programu biti od velike važnosti jer stvara bezbjednost za Bosnu i Hercegovinu i omogućava napredak u ovoj zemlji. Recimo i to da se predsjednik RepublikeSrpske, Dragan Čavić danas iza zatvorenih vrata sastao i sa vojnim atašeom Sjedinjenih Američkih Država, u B i H, pukovnikom,Vali Valtersom.

Za Glas Amerike iz Banjaluke,Dragan Stegić

XS
SM
MD
LG