Linkovi

Što mogu nositi sa sobom? - 2003-08-04


Pet savjeta američke Carinske službe

1. Kad posjećujete Sjedinjene Države, nema ograničenja na iznos novca koji možete ponijeti sa sobom. Medjutim, ukoliko nosite više od deset hiljada dolara gotovine ili u travellers čekovima, to morate prijaviti cariniku pri ulasku u zemlju. Propust da to učinite mogao bi rezultirati zapljenom vašeg novca. Ako dvije ili više osoba ispunjavaju zajedničku deklaraciju pri ulazu u Sjedinjene Države, trebaju pijaviti ukupan iznos novca koji nose sa sobom. Nije potrebno prijavljivati kreditne kartice.

2. Svaki posjetitelj može u Sjedinjene Države unijeti darova u vrijednosti od 100 dolara bez carine. Nakon toga carinska stopa na prvih hiljadu dolara na darove iznosi 3 posto.

3. Putnici moraju biti svjesni da roba kupljena u duty-free shopovima ili u avionima ili na krstarećim brodovima možda neće imati duty-free tretman kad bude unesena u Sjedinjene Države. Općenito, carina će se zaračunati na više od jedne litre alkohola i, odnosno ili 200 cigareta ili 100 cigara. Veća količina alkohola i duhanskih proizvoda kupljena u zemljama Kariba ili američkim teritorijima kvalificira se za duty-free tretman.

4. Sva hrana mora se prijaviti pri ulasku u zemlju. Dok se mnogi prehrambeni proizvodi mogu unijeti u Sjedinjene Države, nužno je da budu podvrgnuti inspekciji kako bi se osiguralo da u njima nema insekata ili uzročnika bolesti. Propust da se prijavi neka hrana može automatski rezultirati njenom zapljenom – čak i u slučaju da postoje uvjeti za njezin unos u Sjedinjene Države.

5. Kubanske cigare i drugi proizvodi s Kube ne mogu se unositi u Sjedinjene Države ni za osobnu upotrebu ni kao darovi za druge. Ostavite ih kod kuće kako biste izbjegli razočaranje ukoliko ti proizvodi budu zapljenjeni.

XS
SM
MD
LG