Linkovi

Danas - o tenisu, i zašto se raduju Kineski ljubitelji nogometa - 2003-08-01


Četvorica najviše rangiranih tenisača su pobijedili u drugom krugu teniskog turnira Mercedes Benz koji se održava u Los Andjelesu. Drugi nosioc liste Sebastiran Grosjean je pobijedio Amerikanca Robby Gineprija 6-2, 6-3. Broj dva na listi Gustavo Kuerten je pobijedio drugog Amerikanca Eric Tainoa 6-3, 7-6, peti na listi Australijanac Mark Filipusis je s rezultatom 6-2, 6-4 pobijedio Michaela Changa, dok je broj sedam na listi nosioca turnira Wayne Ferreira iz južne Afrike pobijedio Amerikanca Alexa Bogomolova sa 7-6, 6-3.

Tri nosioca na ženskom turniru Acura u Carlsbadu u Kaliforniji su se plasirale u naredno kolo: to su druga na listi najboljih Kim Clijsters i Justine Henin-Hardenne iz Belgije, Elena Dementieva iz Rusije, te Amerikanka Lindsay Davenport. Šestoplasirana Amerikanka Chanda Rubin je u tri seta pobijedila devetu na listi Jelenu Dokić iz Srbije i Crne gore rezultatom 1-6, 6-3, 6-4.

Američki golman Tim Howard je u utakmici koja je održana u New Jerseyu imao svoj prvi nastup s engleskim nogometnim timom Manchester United, gdje je odbio 12 lopti, u utakmici koja je završena rezultatom 4;1 i pobjedom tima iz Manchestera nad italijanskim Juventusom.

Tim Howard, koji je četiri sezone proveo u američkoj nogometnoj ligi, se Manchester Unitedu pridružio prošlog mjeseca, i imao svoj prvi nastup pred više od 79 hiljada obožavatelja nogometa, što je bio rekordan broj na stadionu Giants.

Na turneji po četiri američka grada, Manchester united je odnio tri uzastopne pobjede. Šampioni engelske nogometne lige završavaju svoju američku turneju u nedjelju u Filadelfiji gdje se sastaju s timom iz Barcelone.

A prvi nastup Davida Beckhama u dresu Real Madrida vjerojatno će biti nagledaniji sportski događaj u Kini. Procjenjuje sa da će skoro milijarda Kineza imati priliku da, zahvaljući malom ekranu, prati sutrašnji nogometni susret i vide šta to zna i može trenutno najpopularniji nogometaš u svijetu.

Nakon prošlotjednog dolaska u Peking gomila obožavalaca prati i pozdravlja Beckhama i suigrače na svakom koraku. Danas je oko 500 stotina ljubitelja najljepše sporedne stvari na svijetu doslovce opkolilo hotel u kojem se nalaze nogometaši čuvenog španskog kluba. Realova popularnost na dalekom istoku Azije odjetjela je u nebo upravo zahvaljući Davidu Beckhamu.

Smeta li i da li će Beckhamova popularnost smetati drugim nogometnim zvijezdama ”kraljevskog“ kluba. Ronaldo, jedan od najboljih igrača Brazila, što ujedno znači i jedan od najboljih u svijetu, hvali Beckhamove duge pasove i demantira postojanje rivalstva među njima dvojicom. Oni su su se, uz kapitema tima Raula, danas pojavili na konferenciji za novinare što su iskoristili nogometni fanovi za još jednu opsadu.

Zahvaljući Beckhamovoj, Ronaldovoj i uopšte popularnosti Reala uprava hotela u kojem su Realovci odsjeli, plaćajući za noć boravka 320 dolara, planira prirediti aukciju na kojoj će biti ponuđeni peškiri, orgatači, češljevi i boce sa šamponom sa odštampanim imena Realovih igrača. Prihod prikupljen na ovaj način biće uručen djeci medicinskih sestara i doktora koji su umrli liječeći oboljele od SARS-a.

A što se utakmice tiče, Beckham i drugovi nogometno znanje će, pred 50 hiljada gledalaca, odmjeriti sa ekipom sastavljenom od igrača iz četiri tima kineske A lige. Ne treba spominjati da su ulaznice za Radnički stadion u Pekingu već odavno rasprodate.

XS
SM
MD
LG