Linkovi

State Department: Neophodna je suradnja razmjena informacija izmedju državnih policija - 2003-08-01


U toku proteklih deset i više godina, trgovina ljudima je dostigla proporcije epidemije. Niti jedna zemlja nije imuna na to. Potraga za radom u inostranstvu se potiče ekonomskom bijedom, visokom stopom nezaposlenosti i sličnim faktorima - a upravo u cilju borbe protiv tog zla, State Department je danas održao i konferenciju, fokusirajući se upravo na jugo-istok Evrope:

Mnogi Evropljani s jugo istoka starog kontinenta, posebno žene i djevojčice, bivaju privučene perspektivom dobro plaćenog posla kućnih pomoćnica, kelnerica ili tvorničkih radnika. Trgovci ljudima regrutiraju svoje žrtve lažnim oglasima za posao, katalozima koji pružaju mogućnost udaje u neku zapadnu zemlju, i osobnim poznanstvima. No, po dolasku na svoje odredište, žrtve se stavljaju u uvjete koje kontroliraju trgovci robljem, i često se guraju u prostituciju, fizički se zatvaraju i kontrolira im se kretanje, a ako ne suradjuju dovoljno , prijeti im se , kao i njihovim obiteljima.

Upravo se nekoliko šokantnih svjedočenja moglo čuti i danas , koja je održana ovjde u Washingtonu. Podsekretar u State Departmentu , Paula Dobriansky, vodila je konferenciju, na kojoj su o ovom problemu govorili i ambasadori nekoliko zemalja zaraženih problemom trgovine ljudima, a potom i stručnjaci pri američkom državnom tajništvu. Helga Konrad, koordinatorica Task Force-a za trgovinu ljudima pri Paktu za Stabilnost, naglasila je važnost progona i onemogućivanja financijskih izvora kojima se koriste trgovci robljem, kao i važnost saznanja o tome šta se dešava žrtvama nakon što policija recimo izvrši raciju na neki bordel i zatvori ga.

Steve Schrage , zamjenik američkog državnog sekretara za pitanja narkotika i druge ilegalne trgovine, je rekao na današnjoj konferenciji da je nužna bliska i stalna suradnja i razmjena informacija medju policijama država, jer je to jedan od najefikasnijih načina borbe protiv takve trgovine. Inicijativa za suradnju na Jugoistoku Evrope - skraćeno SECI, grupa je koja upravo podržava i promovra veću i bolju suradnju medju država koje su članice SECI-ja; John markey, pomoćnik u State Departmentu za pomoć Evropi i Euro-Aziji, potvrdjuje da se protiv trans-nacionalnih kriminalnih aktivnosti ne može boriti bez zajedničkih medjunarodnih napora, iza koji bi trebali slijediti takodjer medju zemljama koordinirana istraga i sudski procesi. Sudionici današnje konferencije pod pokroviteljstvom State Departmenta, su zaključili da bez uskladjenih zakona o trgovini ljudima izmedju ključnih zemalja barem, policija sama ne može učiniti mnogo.

XS
SM
MD
LG