Linkovi

Tony Blair  - vjerovatni svjedok - 2003-08-01


Sudija Brian Hutton, inače i bivši ministar pravde za Sjevernu Irsku, izjavio je danas da će zatražiti od britanskog premijera Tony Blaira da svjedoči u istrazi oko samoubistva Davida Kelly-ja, stručnjaka za oružje pri ministarstvu odbrane koji je prošlog mjeseca izvršio samoubistvo. Gospodin Kelly, da podsjetimo, izvršio je samoubistvo ubrzo nakon što se pojavio pred jednim odborom britanskog parlamenta kako bi odgovorio na upite o tome da li je on bio izvor informacija za izvještaj B-B-C o preuveličavanju prijetnji iračkim oružjem čime je britanska vlada pravdala odluku da se priključi napadu na Irak.

Istraga o smrti stručnjaka za biološko i kemijsko oružje Davida Kellyja započela je službeno danas u Londonu. Gospodin Kelly je pronadjen mrtav sredinom jula, i vlasti vjeruju da se radi o samoubojstvu. Nakon njegove smrti, medijska kuća BBC je saopćila da je upravo David Kelly bio primarni izvor informacija za njihov izvještaj o tome kako je vlada premijera Blaira dobrano pretjerala o iračkom zabranjenom oružju, kako bi opravdala rat. Tony Blair to oštro negira. Otvarajući danas u Londonu prvo saslušanje o tome, gospodin Hutton je takođe rekao da planira ispitati i ministra odbrane Geoffrey-a Hoon-a i ministra za odnose sa javnošću Alastair-a Campbell-a. On će, kako je rekao, sam voditi istragu o tom slučaju.

HUTTON U nekoj budućoj fazi istrage, predlažem da zatražimo od premijera Blaira i ministra obrane Hoona, da predoče dokaze o tome šta su znali, kao i odlukama koje su donesene u vezi s Davidom Kellyjem, rekao je gospodin Hutton i dodao:

Također predlažem da zatražim od predstavnika štampe i medija da daju dokaze o tome kako se ime doktora Kelly-ja našlo u javnom domenu, i da opišu razgovore ili intervjue koje su s njim imali u vrijeme kada je njegovo ime postalo poznato. Gospođa Kelly, udovica doktora Kellyja, mi je rekla da je voljna dati dokaze u istazi, rekao je Brian Hutton.

Iako je vlada saopćila da će se istraga sudije Huttona fokusirati prvenstveno na događaje koji su vodili do smrti gospodina Kellyja, predstavnici opozicije u Britaniji žele opsežniju istragu, vezanu i za slučaj koji je predstavljao osnovu za odluku premijera Blaira da se pridruži američkoj invaziji Iraka. Premijer Blair je rekao da će suradjivati u istrazi.

XS
SM
MD
LG