Linkovi

Zapadna obala: 200 Izraelaca i Palestinaca prosvjedovalo protiv završetka prve faze izgradnje ograde - 2003-07-31


Kako izvjesstavaju novinari Rojtera oko 200 Izraelaca i Palestinaca prosvjedovalo je danas protiv zavrssetka prve faze izgradnje ograde koje bi trebala dijeliti Zapadnu obalu od Izraela.

Izraelska vlada je kazala da je potrebno izgraditi ovaj betonski zid kako bi se sprijeccili ulasci bombassa samoubica koji su ubili na desetine Izraelaca u posljednih 34 mjeseca sukoba.

U medjuvremenu je Izraelska vlada zapoccela s konkursom prijema ponuda za izgradnju 22 nova doma u jevrejskom naselju na podruccju pojasa Gaze, usprkos tekstu u mirovnom sporazumu koji poziva na okonccanje ssirenja jevrejskih naselja. Suradnik palestinskog lidera Yassera Arafata je ovaj potez nazvao veoma opasnim korakom.

Medjutim iz ureda izraelskog premijera Ariela Sharona su kazali da ovi planovi izgradnje ne narussavaju mirovni proces jer cce radovi biti izvodjeni unutar postojecceg naselja i necce precci granice naselja. Sa ovog podruccja stizze i vijest da je izraelski parlament usvojio zakon kojim se Palestincima ozzenjenim za izraelske drzzavljane, ne dozvoljava dobijanje izraelskog drzzavljanstva ili status stalnog boravka.

XS
SM
MD
LG