Linkovi

Ruska pivnica u Iranu - 2003-07-30


Islamska republika Iran - gdje su prodaja i konzumiranje alkohola strogo zabranjeni, zasigurno se, barem na prvi pogled, čini kao izuzetno neprivlačno tržište za proizvodjače piva, medjutim, ruska pivnica Baltika, gaji velike nade da će upravo Iran biti njeno tržište.

Uz blagoslov iranskih zvaničnika, Baltika je započela izvoz svog piva - naravno s nula posto alkohola, u Iran, a zvaničnici ove ruske pivnice vjeruju da će do kraja dvije hiljade i četvrte zauzeti sa svojim pivom oko 20 posto iranskog tržišta. To je - dakle, oko 30 hiljadalitara piva kojeg treba spakirati, utovariti na vozove, i poslati ka jugu Rusije, pa potom preko Kaspijskog mora u Iran. Direktor Baltike Igor Karpov napominje da, osim naravno što se radi o nedostatku alkohola, ovo će biti isto po ukusu i boji kao i regularno pivo, koje se nabavlja u Rusiji.

U Iranu već nekoliko lakalnih proizvodjača ima dozvolu iranske klerikalne vlade da pravi bezalkoholno pivo, medjutim izvoz Baltike bit će prva velika strana firma koja takvo što šalje u Iran. Medjutim, pivo koje će se prodavati u Iranu, 4 je puta skuplje po boci nego je njegova cijena u Rusiji.

XS
SM
MD
LG