Linkovi

G.W.Bush: Američke snage u Iraku sve bliže hvatanju Saddama Husseina - 2003-07-30


Predsjendik Bush je i sam danas izjavio da su Američke snage u Iraku sve bliže hvatanju Saddama Husseina. Na novinskoj konferenciji održanoj danas u vrtu ispred Bijele Kuće, predsjednik je podsjetio kako Saddamova dva sina nisu izbjegla pravdi, pa tako neće ni ostali iz toga, kako je rekao, režima vrijednoga prezira.

Gospodin Bush je ovom prilikom žučno branio korištenje obavještajnih podataka od strane svoje administracije, rekavši da on osobno nikada neće uzeti zdravo za gotovo eventualno suzdržavanje neprijatelja, ili njegovu dobru volju. Predsjednik je inače ranije prihvatio vlastitu odgovornost za dio u svom godišnjem govoru iz Januara, u kojem se tvrdi da je Irak nastojao kupiti uranijum iz Nigerije. I adminstracija predsjendika Busha se u medjuvremenu distancirala od tačnosti te tvrdnje, iako Britanija, od koje je takav obavještajni podatak potekao, i dalje stoji iza njegove tačnosti.

Gospodin Bush je konferenciji za novinare govorio i o Iranu, pozvavši medjunarodnu zajednicu , posebno Evropske zemlje, da utječe na Teheran i obeshrabri ga u nastojanjima da razvije nuklearno oružje. Inače, predsjednik je danas govorio o velikoj debati koja se trenutno vodi u Sjedinjenim Državama, o mogućnosti legaliziranja braka izmedju osoba istog pola. Gospodin Bush je odbio takvu mogućnost, rekavši da je Amerika i dalje otvorena i tolerantna za osobe svih seksualnih sklonosti, ali da neće biti legalizirana homoseksualna bračna zajednica.

XS
SM
MD
LG