Linkovi

Den Haag: Orić ne može na slobodu, Plavšićeva ima pravo na rodjendansku tortu - 2003-07-30


Prema pisanju švedskog lista Stockholmcity, nekadašnja predsjednica Republike Srpske, Biljana Plavšić, je konačno prebačena u zatvor Hinsenberg, u kojem bi trebala provesti ostatak zatvorske kazne.

Plavšić je prije toga, po dolasku na izdržavanje kazne u Švedsku, provela dvije sedmice u prolaznom zatvoru u Stockholmu. Tu je, tvrdi se, imala vanredno dobre uvjete boravka: posebno odjeljenje, veće i udobnije čelije, za rodjendan slavljeničku tortu, a mogla se, češće nego ostali zavorenici, kretati na otvorenom. Uprava zatvora se pobrinula da Plavšić, u vrijeme šetnji po zatvorskom dvorištu bude sama, neometana od ostalih "stanovnika" zatvora u Stockholmu.

SSvedska sstampa izvjesstava da je Biljana Plavssich, optuzzena za ratne zloccine nad ne-Srbima, poccinjene tokom rata u Bosni, sama trazzila da izdrzzava zatvorsku kaznu u SSvedskoj ssto joj je Hasski sud, u dogovoru sa ssvedskim vlastima, i omoguchio.

Vjeruje se da che Plavssich u zatvoru Hinsenberg kraj grada Oerenbroa provesti najmanje 6 godina. S tim u vezi, najavljuje se da bi ona, nakon odsluzzenja dvije trechine kazne, mogla biti pusstena na uvjetnu slobodu.

Hasski sud je Biljanu Plavssich osudio na 11 godina zatvora nakon ssto je priznala krivnju za ratne zloccine: progon i zloccine protiv ccovjeccnosti. Zatvorska kazna joj je odmjerena, naglassava se, u skladu sa njenom ulogom u "zajednicckom zloccinacckom poduhvatu" ali i cijenechi kasniju kooperativnost i priznavanje krivnje.

U medjuvremenu su sudije Tribunala odbili zahtjev branitelja Nasera Oricha, za privremenim oslobadjanjem optuzzenog. Sudsko vijeche je uvazzilo argumente hasskih tuzzitelja da bi nekadassnji komandant srebreniccke odbrane mogao na slobodi predstavljati opasnost za moguche svjedoke u procesu ili zzrtve zloccina za koje ga tereti optuzznica.

Naser Orich je optuzzen za neopravdano unisstavanje, paljenje i pljacckanje najmanje 50 sela naseljenih bosanskim Srbima, na podruccju Bratunca, Skelana i Srebrenice, te, u eriodu od septembra do marta 1993. godine, "prebijanje do smrti" visse zatoccenih Srba.

Oricha su snage SFOR-a uhapsile 10. aprila ove godine i odmah prebacile u Hag. Pri prvom pojavljivanju pred Tribunalom, optuzzeni je izjavio da se ne osjecha krivim ni po jednoj od ssest taccaka hasske optuzznice.

XS
SM
MD
LG