Linkovi

Trgovina djece iz siromašnih zemalja - 2003-07-30


U najnovijem izvještaju UNICEF-a, agencije Svjetske organizacije za brigu o djeci, se izmedjuostaloga kaže da više od milijun djece iz siromašnih zemalja bude prodano i kupljeno svake godine , i mnogi od njih završe kao jeftina radna snaga ili seksulani robovi i stranim zemljama.

Izvještaj, koji je objavljen danas, opisuje trgovinu ljudima kao veliki globalni problem, ali kao žarišta takve trgovine navodi Zapadnu Afriku, Jugoistočnu Evropu i Aziju. Iako izvještaj tvrdi da je Evropa glavno tržište za trgovinu ljudima, posebno djecom , u njemu se naglašava da se djecom trguje i navedenim područjima, čiji je inače primarni zadatak prodaja. 15 posto djevojčica iz Vijetnama , kojima se trguje, su mladje od 15 godina....A kako nam je javio naš banjolučki dopisnik Dragan Stegić, u prvih pet mjeseci ove godine 21 osoba je, pred sudovima u Bosni i Hercegovini,optužena za trgovinu ljudima ili nezakonito sticanje prihoda od organizovane prostitucije.U istom periodu izvršeno je 128 racija u noćnim barovima za koje se sumnjalo da služe za trgovinu ljudima a nakon racija je saslušano 258 žena,od čega je nešto manje od 10 odsto zatražilo pomoć.

Izjavio je ovo danas,na konferenciji za novinare u Banjaluci, glasnogovornik Policijske misije Evropske Unije u B i H,Alun Roberts precizirajući da je oko 14 posto saslušanih žena imalo lažne pasoše ili nisu imale nikakve putne isprave.On je saopćio da je Policija Evropske Unije predložila domaćim policijskoim snagama da se formiraju kombinovane jedinice za borbu protiv trgovine ljudima i seksualnih delikata.

XS
SM
MD
LG