Linkovi

Britanski The Economist kritizira BiH, ali i Ashdowna - 2003-07-29


Prema analizi britanskog Economist-a, BiH ima problem identiteta ali i malaksale ekonomije i alarmantne stope nezaposlenosti.

Medjutim, prema britanskom listu, te probleme trebali bi rjessavati izabrani ccelnici BiH, a ne, kako se navodi, " strani potkralj".

Paddy Ashdown i njegovi prethodnici su na osnovu ssirokih ovlasti ccesto otpusstali nesposobne ili korumpirane politiccare, i pored ccinjenice da su na vlast dossli putem izbora. Takodje su utjecali na provodjenje reformi u sudstvu, gospoarstvu i u medijima, ustanovili su djelotvornu carinsku sluzzbu. Medjutim, da li su njihove ovlasti još uvijek potrebne?

Tvrdi se da pored ostalog; BiH ima problem imidzza: za strance, kao i za mnoge njene stanovnike, BiH je korumpirana drzzava, leglo organiziranog kriminala i, zahvaljujuchi kompleksnoj upravljacckoj massineriji, nemogucha za upravljanje.

Medjutim, prema Economistu, stavi stoje drugaccije- BiH je pricca o uspjehu: "Nema vanjske prijetnje, izbori su slobodni i pravedni, vlada mir i kriminala je relativno malo. Izbjegli se vrachaju, a mnogi od onih koji odbijaju povratak, ne rade to zbog straha ili zbog poteškoća u povratku imovine, vech iz ekonomskih razloga.

Kao pravi problem je prepoznata malaksala ekonomija i nezaposlenost od oko 40 procenata.

Aktuelni Visoki predstavnik, konstatuje Economist, i pored burnih reakcija kada se pomene njegova uloga, ipak je zasluzzan ssto sve visse nadlezznosti prelazi u ruke domachih ccelnika.

Medjutim, i pored svega, dvije trechine mladih bi zzeljelo, kada bi moglo, odmah otichi iz zemlje, uvjereni da je i dobrochudni strani despot bolji od " prosjeccnih i sumnjivih" domachih politiccara.

XS
SM
MD
LG