Linkovi

Brisel: NATO i EU dijele istu viziju Balkana - 2003-07-29


Europska unija i NATO su danas u Briselu objavili do sada najcjeloviti plan "koncentriranog pristupa" Zapadnom Balkanu. Rijecje o skupu zajednickih politickih stavova, te planu koordinirane akcije na najsirem polju stabilizacije balkanskog regiona: od prevencije novih sukoba, uccrsschenja stabilnosti i sigurnosti, do suradnje, sigurnosnih reformi i jaccanja vladavine zakona.

Navodi se, tako, da obje organizacije dijele istu viziju Balkana, kao regiona sa samoodrzzivim drzzavama, demokratski i efikasnih vlada, prostoru trzzissne ekonomije, usmjerenom ka euro-atlanskim integracijama.

Iako je na postizanju toga ciilja mnogo uccinjeno, konstatira se, posao joss nije okonccan- Balkan joss uvijek karakteriziraju medjuetniccke tenzije, koje imaju efekta i preko drzzavnih granica. Ekonomije se presporo oporavljaju, a organizirani kriminal zzestoko napada na strukture vlasti i cijele zajednice.

Neki od najznaccajnijih ratnih zloccinaca su joss uvijek na slobodi, a politiccka scena i drzzavne strukture su joss uvijek "u braku sa aspiracijama kriminalaca i ekstremista"." Najbolji primjer za to je nedavno ubistvo premijera ZoranaDjindjicha", poruccuju EU i NATO zajednicckim saopsstenjem balkanskom regionu.

Ispuni li se "domacha zadacha", Europska unija obechava nastavak stabilizacijskog i asocijacijskog procesa, dok NATO najavljuje dalji angazzman na zakljuccenju procesa pristupa Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir, kao i dovrssetku obaveza Hrvatske, Makedonije i Albanije, koje se moraju ispuniti, nadaju li se ove zemlje skorom prijemu u punopravno cclanstvo Alijanse.

Drzzavama Zapadnog Balkana se poruccuje da se visse koncentriraju na pitanja unutarnje poslova i jaccanja vladavine zakona, da se sa visse odluccnosti bore protiv organiziranog kriminala, korupcije, ilegalne imigracije i traffickinga, te da ne zaborave na obavezu suradnje sa Hagom.

XS
SM
MD
LG