Linkovi

Ekshumacija jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH - 2003-07-28


U blizini Zvornika je danas započela ekshumacija jedne od, kako se pretpostavlja, najvećih masovnih grobnica u BiH. Kako je za Glas Amerike izjavio Amor Mašović, predsjednik federalne Komisije za traženje nestalih osoba, radovi na tom lokalitetu mogli bi potrajati cijeli naredni mjesec. Sa gospodinom Mašovićem razgovarao Adnan Rondić.

Na lokalitetu Crni Vrh, kod Zvornika, locirana je još jedna od velikih, moguće i najveća po broju žrtava, masovna grobnica. U ovome času se skidaju površinski slojevi grobnice kako bi se ustanovile njene dimenzije, ali zasigurno je da njena dužina nije manja od 50 metara i nije uža od 4 metra. Izgleda da će se pokazati vjerodojstoni naši izvori, koji govore o nekoliko stotina žrtava sahranjenih na ovome lokalitetu. Ono što u ovome času još uvijek ne znamo je njen karakter, je li ona primarna, ili sekundarna, a to znači da li se u njoj kriju žrtve iz Zvornika iz 1992 godine, ili iz Srebrenice iz 1995 godine.

Ja sam danas pozvao premijera Republike srpske, ministra pravde, ministra policije i ministra odbrane da bi im olakšao sačinjavanje izvještaja koji su dužni podnjeti Domu za ljudska prava BiH, izvještaja o zločinu koji se desio u Srebrenici, i izvještaj koji se odnosi na sve nestale na prostorima BiH koji su bili pod kontorlom Karadžićevih i Mladićevih snaga, da nas posjete na ovome lokalitetu i da direktno ovdje počnu sačinjavati svoj izvještaj o onome što se desilo na ovome prostoru u periodu od 1992 do 1995 godine.

XS
SM
MD
LG