Linkovi

IRAN I SIRIJA PRUŽAJU UTOČIŠTE TERORISTIMA - 2003-07-28


Vlade na cijelom Srednjem istoku moraju se založiti za mir tako što će se boriti protiv terorizma. Predsjednik Bush je rekao da je terorizam glavna prepreka za uspostavljanje palestinske države koja bi živjela u miru pored Izraela.

BUSH :Svi lideri koji teže ovom cilju imaju obavezu da svoje riječi podupru stvarnom akcijom protiv terora. Lideri koji su za miroljubivo rješenje situacije na Srednjem istoku moraju pružiti podršku premijeru Mahmoudu Abbasu da izgradi demokratsku Palestinu i olakša teškoće sa kojima se suočava palestinski narod.

Dvije zemlje, posebno, nastavljaju da ugrožavaju mir na Srednjem istoku svojom podrškom terorizmu. To su Sirija i Iran, rekao je predsjednik Bush.

BUSH :Sirija i Iran i danas nastavljaju da pružaju utočište i podršku teroristima. Ovakvo ponašanje je potpuno neprihvatljivo i države koje potpomažu teror će se smatrati odgovornim.

Sirija ima dugu istoriju davanja podrške teroristima koji djeluju iz Sirije i u dijelovima Libana pod sirijskom kontrolom. Damask, glavni grad Sirije domaćin je terorističkim grupama među kojima su Hamas, Narodni front za oslobođenje Palestine i Palestinski islamski Džihad. Sirija se oglušila na zahtjeve Sjedinjenih država da prekine te operacije. Iran također pruža utočište, podršku i obuku velikom broju istih grupa koje podržava Sirija. Iran obezbjeđuje glavninu finansijske i vojne pomoći Hezbolahu koji je umiješan u terorističke aktivnosti protiv, pored ostalih, i Izraelaca, Libanaca, Amerikanaca, Francuza i Argentinaca. Zbog njihove podrške takvim terorističkim grupama Sjedinjene države su Siriju i Iran odavno proglasile zemljama - sponzorima terorizma.Sirija i Iran moraju prestati sa pružanjem podrške teroristima. Kao što je rekao predsjednik Bush, vrijeme je da se Sirija i Iran, prema njegovim riječima, počnu boriti protiv terora, da uskrate novac organizacijama kao što je Hezbolah i da izoluju one koji mrze toliko da su spremni da spriječe uspostavu mira.

XS
SM
MD
LG