Linkovi

Predsjednik Bush i Mahmoud Abbas dijele isti cilj - mir izmedju Izraelaca i Palestinaca - 2003-07-25


Predsjednik Bush je izjavio kako on i palestinski premijer Mahmoud Abbas dijele isti cilj - mir izmedju Izraelaca i Palestinaca, kako žive jedni do drugih, u dvije slobodne i sigurne države. Predsjendik je ovo rekao danas na novinskoj konferenciji u vrtu Bijele Kuće, nakon razgovora s palestinskim premijerom , za kojeg je američki predsjendik pripremio doček s najvišim počastima. Terorizam je glavna prepreka miru, i on mora biti iskorijenjen, kazao je ovom prilikom predsjednik Bush, dodajući da isto tako svekodnevni život Palestinaca mora biti bolji.

Američki predsjendik je objavio, stojeći ispred Bijele Kuće zajedno s palestinskim premijerom, i formiranje tzv Zajedničke grupe za palestinski ekonomski razvoj, koji će, naglasio je predsjednik, Palestincima donijeti nova radna mjesta. Predsjednik Bush je kritizirao izraelsku izgradnju sigurnosne ograde na Zapadnoj obali, nazivajući to problemom i barijerom izgradnji povjerenja.

On je također obećao ukazati na palestinsku zabrinutost oko jevrejskih naselja i pozvati na puštanje na slobodu dodatnog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.Gospodin Bush je također pozdravio današnju objavu izraelske vlade koja je ponudila načine kako bi se krenulo naprijed sa mirovnim procesom.Izraelski premijer Ariel Sharon je kazao da će njegova vlada prekrojiti kriterije kako bi više zatvorenika bilo pušteno na slobodu.Izraelci su kazali da će odgovornost koja se tiče sigurnosti dva grada na Zapadnoj obali predati u ruke Palestincima, kao i dodatan broj radnih dozvola.

U međuvremeni se izvještava da je izraelski vojnik ubio jedno palestinsko dijete na sjeveru Zapadne obale i to samo nekoliko sati prije nego što će se palestinski premijer Mahmoud Abbas sastati sa predsjednikom Bushom u Washingtonu. Izraelski zvaničnici su saopćili da je ovaj incident na kontrolnom punktu u blizini Jenina bio nesretan slučaj, ali razbješnjeli Palestinci su to nazvali ničim provociranom pucnjavom. Četvorogodišnji dječak je ubijen, a njegove dvije sestre su ranjene kada je automobil njihove porodice bio zasut vatrom iz automatskog naoružanaja.

XS
SM
MD
LG