Linkovi

Čovjek koji nije dovoljno znao, ili... - 2003-07-25


Čovjek za kojeg istražitelji kažu da je imao najbolje šanse da razotkrije zavjeru 11 septembra - a nije, zove se Steven Butler, agent FBI-a u San Diegu koji je dvojicu otmičara imao pred nosom, a da to nije ni znao. CIA nikada nije rekla FBI-u da prati dvojicu - Nawaf Alhazmija i Khalid Almidhara, prateći ih prvo na susret al-Qaide u Maleziji, a zatim u Kaliforniji, gotovo dvije godine prije napada. FBI ih je mogao sve razotkriti. Dvojica su se preselila u San Diego i šta više iznajmila sobe u kući jednog od Butlerovih doušnika, koji im je pomogao da nabave kompjuter i automobil za putovanje u Arizonu.

U izvještaju se navodi da je doušnik FBI-a u San Diegu Abdu Satar Shaikh,imam jedne lokalne džamije, znao da su dvojica pohađali škole letenja u Arizoni, ali da to nikada nije rekao agentu FBI-a Stevenu Butleru. Također se navodi da su doušnikovi kontakti s otmičarima dali najbolju šansu da se razotkrije zavjera i okrivljuje se CIA što na vrijeme nije podijelila informacije koje je imala.

Što se tiče agenta Butlera, čovjeka koji nije znao dovoljno, njegove kritike sjedišta FBI-ja i obavještajne zajednice u cjelini su doveli do kaznenog premještaja, nakon čega je napustio FBI.

XS
SM
MD
LG