Linkovi

Smrdljivi ljepotan u Washigntonu - 2003-07-25


Ovaj cvijet se smatra superzvijezdom Botaničke bašte ,stabljike visoke 1,4 metra. Prečnik cvijeta Amorphophalus titanium procvjeta do jednog i po metra, ali neugodno miriše, a kažu da vonj podsjeća na usmrdjelu ribu. Izvršni direktor bašte Holly Shimizu je nešto suptilnija u određenju ovog mirisa. Ona kaže da se radi o organskom mirisu koji cvijet otpušta kako bi privukla insekte kao što su muhe i balegari koji prenose polen sa cvijeta na cvijet.

Vonj usmrđenog mesa navodi na razmišljanje ove insekte da se radi o strvini, tako da lete prema cvijetu tražeći hranu. Oni prvo lete prema ženskom cvijetu, pa onda prema muškom, na svom tijelu prenose polen i oplođuju cvjetove, a da to i ne znaju.To je jedna vrsta varke kojom se koristi priroda.

Biljka koja je izložena u Botaničkoj bašti centar je atrakcije u posljednjih nekoliko dana, hipnotišući posjetitelje koji ne odvajaju oči od nje. Djelatnici bašte su zasadili biljku od sjemena koje im je poklonio jedan ljekar iz Californije koji je putovao u Indoneziju u potrazi za biljkom kozlac koja raste u šumama Sumatre. Cvjetanje ove biljke je rijedak događaj i cvijet traje samo 48 sati.

XS
SM
MD
LG